*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befolkningen ført bag lyset med tiggerlov

I går kom det frem, at Søren Papes skærpede tiggerlov aldrig har handlet om, hvorvidt tiggerens adfærd skaber såkaldt ’utryghed’ eller ej. Også selvom det netop var Socialdemokratiets begrundelse for at støtte op om lovændringen.

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at jeg fra starten har været stor modstander af regeringens nye tiggerlov, der straffer mennesker for at være fattige.

Vi kan ikke straffe os ud af fattigdom, og derfor foreslog vi i Alternativet i sommer, at hvis man mente, at udenlandske tiggere udgjorde et problem (hvilket Søren Pape i går indrømmede var hele baggrunden for tiggerloven), skulle man i stedet styrke Transitprogrammet, oprette et Transithus for udenlandske hjemløse og arbejde for en fælles EU-løsning.

Det var imidlertid af en anden årsag, at jeg i går havde kaldt justitsminister Søren Pape i samråd: Jeg ville vide, om han hele tiden har vidst, at lovændringen også ville ramme fredelige tiggere, der altså ikke havde ’utryghedsskabende adfærd’. Danske såvel som udenlandske.

Og her må jeg rose ministeren for sin ærlighed. Svaret var klart og tydeligt ’ja’. Det, han hele tiden har ment med ’utryghedsskabende tiggeri’ har nemlig – åbenbart – ikke noget med tiggerens adfærd at gøre. Det har i stedet – viser det sig – noget at gøre med, hvor tiggeren befinder sig geografisk.

Hvis en fredelig tigger, dansk såvel som udenlandsk, enten tigger 1) ved et supermarked, 2) i offentlig transport, 3) på en station eller 4) på gågaden, er det altså ifølge Søren Papes tiggerlov ’utryghedsskabende tiggeri’.

Det er bare ikke sådan, tiggerloven er blevet fremlagt for befolkningen. Blandt andet sagde vores statsminister fra Folketingets talerstol, at man havde ”kvalificeret formålsbestemmelsen, sådan at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som altså principielt risikerer 14 dages ubetinget fængsel, men så det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri”.

Det viser sig nu, at det altså ikke passer – det kan sagtens være en hvilken som helst dansk hjemløs, der risikerer fængsel, hvis personen altså for eksempel tigger foran et supermarked. 

Det var heller ikke sådan Socialdemokratiet fremstillede tiggerloven, da de indvilligede i at stemme for den. Under Folketingets afslutningsdebat sagde Mette Frederiksen for eksempel, at hun havde ”været imod en lovændring, der ville betyde, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt til at kunne købe en kop kaffe, ville blive kriminaliseret. Hvis vi kan undgå det, så er der selvfølgelig opbakning fra vores side." 

Det kan vi nu forstå, at Socialdemokratiet ikke kunne undgå – og alligevel stemte de for lovændringen. Betyder det så, at de også blev vildledt af regeringens misvisende forklaringer, eller at de endte med at acceptere, at man med tiggerloven nu også kriminaliserer fredelige, danske tiggere?

Uanset hvad har regeringen med tiggerloven ført befolkningen bag lyset. Hvis Socialdemokratiet også føler sig snydt, vil jeg kraftigt opfordre dem til at råbe op. For mig at se var det nemlig ikke den lov, de sagde ja til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her