Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kvoteflygtninge er Danmarks moralske ansvar

Vi skader Danmarks mulighed for at varetage vores politiske og økonomiske interesser ude i verden, hvis Danmark løber fra vores ansvar i FN og nægter at hjælpe verdens mest udsatte flygtninge.

Jeg gad godt vide, hvad der foregik på gruppemøderne i Venstre og Socialdemokratiets folketingsgrupper, da de tog stilling til regeringens forslag om, at Danmark ikke længere skal tage kvoteflygtninge. Som jeg kender de to grupper – 46 socialdemokrater og 34 Venstre-medlemmer – er der mange gode og fornuftige folk i begge.

Derfor kan jeg simpelthen ikke tro, at et flertal af de to grupper mener, at det er den rigtige vej for Danmark at gå, når regeringen vil undergrave FN-systemet og svække Danmarks indflydelse ude i verden ved at nægte at tage imod kvoteflygtninge.

De fleste er nemlig enige om, at FN’s kvoteflygtningesystem er det eneste system for håndtering af verdens flygtninge, der faktisk virker. 

Men regeringen – og altså ikke kun Venstre, men også Konservative og Liberal Alliance – og Socialdemokratiet synes åbenbart, at Danmark skal være det første land, der dropper FN’s kvoteflygtningesystem.

Det kan få langsigtede konsekvenser. Ikke bare for de flygtninge, som vi ikke tilbyder en sikker havn væk fra krig og katastrofer. Men også for FN og Danmark.

For FN fordi Danmarks exit fra kvoteflygtningesystemet kan sætte gang i en højst uheldig sneboldeeffekt, hvor andre lande – særligt de, der er fattigere og har langt færre ressourcer end Danmark – vil finde det legitimt også at vende kvoteflygtningene ryggen, når et land som vores kan gøre det.

Og for Danmark, fordi det undergraver vores position som en troværdig samarbejdspartner på den internationale scene, som verdenssamfundet ellers normalt ved, man kan stole på og regne med. Hvis vi mister den position, vil det betyde, at der bliver lyttet mindre til os, end der bliver i dag. Det ville være en skam, for årtiers diplomatisk indsats har - sammen med at Danmark har ydet mere end gennemsnittet – betydet, at der bliver lyttet mere til Danmark, end vores lidenhed ellers kunne berettige. Det har betydet, at vores interesser – både de politiske og økonomiske – bliver fremmet mere, end de ellers ville være blevet.

Det er selvfølgelig den kyniske kalkyle. Hvad får vi ud af at tage disse kvoteflygtninge – og hvad kan vi miste, hvis vi ikke gør. Ikke desto mindre er det også en vigtig analyse at have med og det er jeg sikker på, at politikerne fra Socialdemokratiet og regeringen også husker på. 

Men helt grundlæggende ser jeg, som ordfører for mennesker på flugt (ja, flygtninge er mennesker, hvis nogen var i tvivl) for Alternativet, det som Danmarks moralske ansvar, at vi fortsætter med at tage de 500 kvoteflygtninge årligt, som Danmark har gjort fra slutningen af 1980erne og til Inger Støjberg suspenderede ordningen. Længere er den egentlig ikke.

Det var store dele af det socialdemokratiske bagland heldigvis også enige i, viste det sig på weekendens kongres. Og Venstres Ungdoms lige så, viste det sig, da ungdomsorganisationen vedtog, at der mener, at Danmark skal tage kvoteflygtninge. Nu skal de synspunkter så bare sprede sig til partitoppen i Socialdemokratiet og Venstre. De skal da lytte til deres bagland. 

For Danmark skal ikke bare være det bedste land i verden, men også det bedste land for verden. Og det er ikke modsætninger. Det er forudsætninger. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her