*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvem tænker på kassedamen fra Køges børnebørn?

En kassedame fra Køge var omdrejningspunktet for finanslovsdebatten i går. Skal hun have skattelettelser eller velfærd? Desværre fyldte livsvilkårene for hendes børnebørn og vores ansvar for at give en god klode videre til dem stort set intet i debatten.

Regeringens forslag til finanslov bliver netop nu debatteret intenst. Også i Folketinget, hvor vi i går havde udspillet under kærlig behandling. Der er tale om en finanslov, der indeholder en række forslag, der højst sandsynligt vil øge den danske klimabelastning markant. 

Jeg skriver ”højst sandsynligt”, fordi vi faktisk ikke kender klimakonsekvensen af regeringens udspil. Det har regeringen nemlig ikke fremlagt. Med andre ord indgår finanslovsforslagets konsekvenser end ikke i den debat, som lige nu pågår – til trods for, at klimakrisen er den største trussel mod planeten og alle os, der bor på den.

Til gengæld fylder debatten om velfærd versus skattelettelser enormt meget lige nu. Det så man også i går, hvor kassedamen Anette Hansen fra Køge blev hovedperson i en debat, der handlede om, hvorvidt Anette Hansen fortjener en skattelettelse eller ej? Om der er råd til skattelettelser på bekostning af velfærd? Og hvem der i givet fald skal betale for skattelettelserne – er det Anettes børn, de studerende eller førtidspensionisterne?

Men hvad med Anette Hansens børnebørn? Hvorfor gad ingen tale om Anettes børnebørn?

I stedet for at være selve præmissen for en debat om fremtidens samfund blev den grønne omstilling kun nævnt sporadisk – for eksempel, når ordførerne i oppositionen, ikke mindst undertegnede, spurgte finansministeren til, hvorfor regeringen ønsker at afskaffe det grønne nationalregnskab.

Udover at regeringen ikke er i nærheden af at investere nok i den grønne omstilling, har den fremlagt en finanslov, der øger særligt transportens CO2-udledning markant. Formodes det. For vi kender jo ikke regnskabet. 

Den ventede øgning i udledning vil regeringen tillade på trods af, at Danmark i EU har forpligtet til at reducere ca. 39 procent af vores udledning fra bl.a. transportsektoren inden 2030. På trods af regeringens egen plan om, at vi skal være et lavemissionssamfund i 2050. Og på trods af Paris-aftalen, der forpligter os til at gøre, hvad vi hver især kan for at begrænse den globale opvarmning, inden den får endnu flere fatale konsekvenser.

Hvis regeringen skal nå sine egne mål og leve op til de aftaler, som regeringen selv har indgået, kræver det en større omstilling af transporten. Siden 1990 er Danmarks samlede CO2-udledning faldet, men i samme periode er den steget i transportsektoren, der nu tegner sig for over en tredjedel af den samlede danske udledning. Det bliver umuligt at nå EU-klimamålet, regeringens egne klimamål og Parisaftalens klimamål, hvis vi ikke gør noget meget snart og meget ambitiøst.

Derfor undrer det mig, at vi i år 2017 kan have en timelang debat om en finanslov, som ingen kender klimakonsekvenserne af. Det forekommer mig ærlig talt e anelse uambitiøst, at vi skal debattere et udspil med så mange tal i, uden at kende tallet for, hvordan udspillet påvirker den grønne bundlinje.

Heldigvis bekræftede finansministeren, at han er meget optaget af at håndtere klimakrisen. Både som finansminister, som menneske, som far. Det var et utroligt opløftende svar, fordi klimaudfordringen ikke kan frakobles fra de forskellige ministerier. Tværtimod bør det være et tværgående tema, som alle bør bidrage til at løse. Det skylder vi hinanden – og Anette Hansens børnebørn.

Jeg ser frem til – forhåbentligt meget snart – at få CO2-regnskabet for finanslovsudspillet. Og hvis det regnskab viser en negativ klimapåvirkning, er jeg sikker på, at finansministeren vil fremlægge de nødvendige tiltag, der skal kompensere for denne klimabelastning. Fordi han både er finansminister, menneske og far. Og fordi vi kan ikke have en meningsfuld debat om finansloven, uden at være sikre på, at regeringens forslag ikke øger CO2-udledningen.

Jeg håber, at vi fremover per automatik modtager klimaregnskabet for regeringens planer. Hvis vi ikke på systematisk vis forstår, beskriver og tager højde for klimakonsekvenserne af vores samfundsaktiviteter, begrænser vi kommende generationers muligheder at leve gode liv. Det har vi ikke råd til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her