Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen misbruger FN’s verdensmål

Der er tale om grov manipulation, når regeringen med finansministeren i spidsen smykker sig med FN’s verdensmål

Regeringen har i dag fremlagt sit finanslovsforslag for 2018. Udover at regeringen desværre ser stort på tidens to afgørende kriser, nemlig klimakrisen og ulighedskrisen, så gør den sig skidt bemærket med en ubehagelig spin-manøvre, som jeg ikke synes, kan stå uimodsagt.

Regeringen brander nemlig sit finanslovsudspil som den første danske finanslov, der tager hensyn til FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Men det er manipulation og misbrug af verdensmålene, som er alt for vigtige til at blive udnyttet på en sådan måde.

Så lad mig slå det helt fast: Vi kommer ikke nærmere på at nå FN’s 17 bæredygtighedsmål med dette finanslovsforslag. Snarere tværtimod.

Men desværre er det usikkert, hvad der præcis er op og ned: Regeringen stemte i sommers nemlig nej til at konsekvensvurdere sine lovforslag i forhold til de 17 verdensmål, sådan som vi blandt andet fra Alternativet havde foreslået.

Det havde ellers være kærkomment i dag, hvor regeringen gør så stort nummer ud af verdensmålene. Regeringen fremhæver, at man med finansloven understøtter fem af de 17 verdensmål. Men hvordan harmonerer de resterende mål med regeringens finanslov? Og er finansloven overhovedet god for de fem mål?

Jeg har svært ved at se, at besparelserne på den kollektive trafik, flere midler til bilisme og infrastruktur herunder vejprojekter og reduktion af registreringsafgiften skulle stemme overens med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, ligesom jeg har svært ved at se, at de skulle stemme overens med indsatsen mod klimaforandringer eller indsatsen for at mindske uligheden.

Jeg ville foreslå regeringen i stedet at stå ved sin politik. Der kommer ikke noget ud af at smykke sig med lånte fjer eller lade os som om, at man er noget, man ikke er. Og regeringen er altså ikke en klimaforkæmper.

Endelig har jeg lyst til at hæfte et par ord ved den råderumslogik, der dominerer ikke bare regeringens tænkning, men dansk politik i det hele taget. Det er en ganske forfejlet logik.

Råderummet bliver udelukkende beskrevet som økonomisk og beror på problematiske og ofte meget usikre fremskrivninger af en neoliberal økonomisk udvikling. Omvendt overser man fuldstændig, at klodens økologiske råderum er i overtræk. I år begyndte det årlige overtræk på klodens ressourcer allerede i august. Der havde vi opbrugt de af jordens ressourcer, som den kan genskabe på et år.

Vi bør derfor ikke tale om et økonomiske råderum, der har til formål at skabe vækst baseret på fiktivt fremtidigt overskud uden at indtænke klodens økologiske råderum.

Vi kan ikke blive ved med at skabe råderum gennem snedige privatiserings- og effektiviseringstiltag. Der er nemlig et behov for en fundamentalt anden forståelse af råderum – især hvis vi skal leve op til FN’s 17 verdensmål. Og det skal vi selvfølgelig. Det har vi jo forpligtet os til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her