Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tillad eksperimenter med lokal valuta

Eksperimenter med lokal valuta er en fantastisk mulighed for at få skabt et mere sammenhængende Danmark, hvor lokalsamfundene blomstrer. Derfor foreslår jeg i dag i Folketingssalen, at vi tillader det i Danmark.

På Djursland har en række borgere besluttet at gøre noget ved den affolkning, der har fundet sted siden finanskrisen. De har dannet borgerforeningen ’Betal med Djurs’, der ønsker at indføre en komplementær, lokal valuta på Djursland.

Det er en fantastisk god ide af flere årsager. Erfaringer fra lande som Frankrig, Holland, Tyskland og England viser, at indførslen af en lokal valuta sætter gang i den lokale økonomi, fordi pengene cirkulerer i lokalsamfundet og gør det mere attraktivt at handle lokalt. Indkøb er nemlig ikke bare indkøb, og den personlige kontakt, der opstår ved udvekslingen af varer for en lokal valuta, kan have en enorm værdi, som helt bliver overset, når man blot taler om økonomisk profit.

At det er en god forretning for de lokale butikker og virksomheder at være med i systemet med en lokal valuta viser sig i populariteten. Bare i England findes der mindst 15 lokale valutaer, og i bydelen Brixton i London bruges den lokale valuta ’Brixton Pound’ i hele 250 lokale forretninger. Brixton Pound er blevet indført på initiativ af det lokale forretnings- og foreningsliv, og det er alt fra bagere og frisører til tøjbutikker og supermarkeder, der har valgt at være med i systemet.

Det er nemlig helt op til den enkelte virksomhed, om den vil være med, for den lokale valuta erstatter ikke den nationale valuta, som stadig vil være den dominerende – den lokale valuta fungerer blot som komplementært betalingsmiddel i de lokale butikker og virksomheder, der frivilligt vælger at være med.

Udover en stærkere økonomi har lokale valutaer også vist sig at skabe et stærkt lokalt fællesskab og lokal identitet i det enkelte lokalsamfund. Mange steder har den stigende affolkning ført til, at den lokale skole, kiosk og købmand har måttet lukke, og det påvirker fællesskabsfølelsen. En lokal valuta og flere lokale udvekslinger kan være med til genskabe fællesskabsfølelsen og den lokale identitet.

Som det er i dag, er det imidlertid ikke muligt at eksperimentere med lokale valutaer i de danske lokalsamfund. Det er nemlig kun Nationalbanken, der må udstede pengesedler i Danmark, og det kan være strafbart at indføre et lokalt betalingsmiddel. Det mener jeg, at vi skal lave om på. I en verden med MobilePay og BitCoins giver det ikke mening, at man ikke må indføre lokale valutaer. Derfor foreslår jeg i Folketingssalen i dag, at vi ændrer i lovgivningen, så vi med nogle klare og fleksible rammer muliggør eksperimenter med lokale valutaer i Danmark.

Vi bør lytte til de mange gode erfaringer fra England, Tyskland, Holland og Frankrig, og tillade lokalsamfund at eksperimentere med lokal valuta, så de kan blomstre. Vi har alle sammen glæde af et mere sammenhængende Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Flytningen fra land til by er taget til de seneste år. Jyllands-Posten undersøger, om Danmark er ved at knække over.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her