*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal huske visionerne og modet 1. maj

Hvis vi svigter drømmene, lykkes vi ikke med at forny, forandre og forbedre vores arbejdsmarked og vores samfund

Mit håb for årets 1. maj er, at vi på tværs af partiskel og vores position på arbejdsmarkedet i dag giver os tid til at forestille os en ambitiøs vision for fremtidens arbejdsmarked, som vi vil arbejde for det næste år. For det er jo sådan set os selv, der med hårdt arbejde, talent og flid skal skabe det samfund, som generationer efter os skal leve i.

Og det samfund bliver kun et godt et af slagsen, hvis vi har den idekraft og kreativitet og det mod, der skal til, og som generationerne før os havde, da de opbyggede velfærdssamfundet og etablerede den danske model, der fortsat er en central byggesten for et af verdens bedste arbejdsmarkeder. Det mod og den idekraft som generationerne før os havde, da kvinderne fik mulighed for selv at gøre karriere, da man nedsatte arbejdstiden, forbedrede arbejdsvilkårene, sikrede betalt ferie og efteruddannelse og alle de andre goder, vi i dag tager for givet, men som i den grad er noget, der har måttet kæmpes for.

Så i dag er en dag, hvor vi fejrer fortidens fremsynede samfundsarkitekter – pionererne, som sikrede de historiske sejre for lighed, ligestilling og lige rettigheder. Og det er en dag, hvor vi hylder de værdier – frihed, retfærdighed og solidaritet – der har været med til at forme det velfærdssamfund, vi har i dag.

Men samtidig med at vi fejrer fortidens sejre, skal vi med mod og visioner forberede os til at sikre fremtidens succeser. Det kræver nytænkning. Det er derfor vi i Alternativet har bragt forslag om en 30 timers arbejdsuger på banen. Det er derfor, vi foreslår kontanthjælp uden modkrav og eksperimenter med borgerløn. Det er derfor, vi ønsker at gøre op med nytteløst bureaukrati i den offentlige sektor og erstatte tvang og kontrol med tillid og frihed.

Så for mig handler 1. maj ikke om, hvorvidt man er socialist eller ej. Det handler om, hvorvidt man ønsker at skabe et mere ligeværdigt samfund med lige muligheder og lige rettigheder. Om man vil investere i mennesker og menneskelig trivsel. Og om man vil bekæmpe fattigdom, ulighed og uretfærdighed – både i Danmark og verden.

Alt det vil i Alternativet. Og vi kæmper for det hver evig eneste dag.

Når vi taler om at skabe et bæredygtig samfund, så handler det ikke kun om at passe på klimaet, miljøet og naturen. Det skal vi – selvfølgelig. Men bæredygtighed handler om mere end det. Det handler om samfundet som helhed, og det handler om mennesker.

Det handler om at skabe bedre muligheder for gode liv, gode fællesskaber og gode arbejdspladser. Det handler om at sikre velfærden og trygheden for syge, svage, børnefamilier, ældre og nedslidte.

Og det handler om at sikre ordentlige pensions- og arbejdsvilkår for dem, der slider og slæber for fællesskabet hver evig eneste dag – mureren, betonarbejderen og smeden, men også SOSU-en, rengøringsassistenten og plejehjemspersonalet.

Derfor siger vi også nej til dem, der vil hæve pensionsalderen for disse mennesker: Vi vil ikke tvinge folk, der er nedslidte efter mange års hårdt arbejde, til at slide og slæbe endnu mere for at få deres velfortjente pension. Måske var det mere rimeligt, at vi gjorde pensionen afhængig af antallet af år på arbejdsmarkedet. For mig at se er det i hvert fald ikke rimeligt i, at mennesker med hårdt fysisk arbejde skal arbejde 5-10 år længere end gennemsnittet for at få deres pension.

Så det er på tide at sætte mennesketænkning over kassetænkning. Og det er på tide at sige fra over for politikernes asociale arbejdsudbudsreformer. For ved I hvad: Vi borgere er altså ikke til for samfundets skyld – det er samfundet, der er til for vores skyld.

Det håber jeg, vi hver især husker os selv på i dag og resten af året.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her