*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du bestemmer om din opsparing skal hjælpe eller ødelægge klimaet

Det er afgørende, at pensionskassernes store formuer investeres, så de begrænser klimaforandringerne i stedet for at bidrage til dem.

I disse dage engagerer helt almindelige danskere sig i at gøre deres pensionsopsparinger grønnere og mere klimavenlige. Det er virkelig opløftende at være vidne til, når privatpersoner tager initiativ og knokler for den grønne omstilling.

Det sker i forbindelse med de årlige generalforsamlinger i landets pensionskasser, hvor blandt andet græsrodsorganisationen Ansvarlig Fremtid mobiliserer pensionskunder til at stemme for forslag til generalforsamlingerne, der vil sikre grønne og bæredygtige investeringer.

Forleden vedtog et overvældende flertal på over tre fjerdedele af medlemmerne i Arkitekternes Pension (AP), at pensionskassen skal investere i overensstemmelse med Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader. 

Det er et vigtigt skridt, og noget som vi i Alternativet i den grad bakker op om.

Senere på måneden er der lignende forslag til afstemning i Pensionskassen for Teknikum og Diplomingeniører (ISP), Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP), Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), Pensionskassen for Magistre og Psykologer (MP Pension) og Lægernes Pensionskasse (LPK).

Jeg håber, at det også her bliver tilfældet, at medlemsdemokratiet beslutter, at pensionskasserne med deres investeringer skal bidrage til at løse den fælles opgave, som det er at begrænse klimaforandringerne, inden de kommer ud af kontrol - i stedet for at modarbejde den grønne omstilling og hive flere af fossile brændsler op af undergrunden, som vi ved skal blive dernede.

Der skal i hvert fald lyde en stor tak til Ansvarlig Fremtid og alle de, der har kastet sig ind i medlemsdemokratiet for at sikre en grønnere fremtid, hvor vi ikke investerer i fossile brændsler, der ødelægger planeten. Samtidig har de grønne investeringer jo vist sig at være en god og sikker investering, der bidrager positivt til pensionsopsparingernes størrelse.

Fra Alternativets side har vi bakket op om indsatsen ved at foreslå, at landets pensionskasser fremover skal tage hensyn til den sociale og miljømæssige bundlinje, når de investerer. Det skal simpelthen være et krav på lige fod med de eksisterende krav om risikospredning og afkast på investeringerne.

Det forslag blev dog ikke vedtaget, da det blev behandlet i Folketinget, men så er det jo til gengæld glædeligt, at Ansvarlig Fremtid og de enkelte pensionskunder tager sagen i egen hånd og får pensionskasserne til at sikre en fremtid, der er grønnere og forhåbentlig fri for katastrofale klimaforandringer. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her