*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alarmklokkerne bimler løs over ekstrem ulighed

Hvis vi skal bevare vores frie, lige og sikre samfund, må vi bremse den ekstreme ulighed, der kommer til udtryk ved, at otte mennesker ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning.

Hvad for et samfund ønsker vi at give videre til de kommende generationer? Det spørgsmål trænger sig på, efter Oxfam Ibis i dag har offentliggjort en rapport, der viser, at otte personer ejer det samme som halvdelen af verdens befolkning.

Selvfølgelig er det positivt, når gode iværksættere formår at skabe sig en formue med en uimodståelig idé, men når koncentrationen af rigdom bliver så ekstrem, som det nu er tilfældet – og når mange af milliardformuerne som dokumenteret i rapporten er skabt i skattely eller i industrier, der er gennemsyret af korruption – ja, så synes jeg i hvert fald, vi har et problem.

Alarmklokkerne bimler løs. Det gjorde de, da det var 62 personer, der ejede det samme som halvdelen af verden. Nu er det otte. Der er grund til at gå i gang med at ændre på det. Nu.

Ekstrem ulighed er en trussel mod vores frihed, mod vores sikkerhed og mod vores fælles fremtid. Det er ikke bare mig, der siger det. Det siger blandt andet et studie fra NASA og de samme takter lyder fra verdensledere og erhvervsfolk, der i denne uge mødes til World Economic Forum i schweiziske Davos.

For mig at se er den ekstreme koncentration af rigdom et udtryk for et økonomisk system, der ikke fungerer – eller i hvert fald har meget, meget stor fejl.

Den antagelse deler jeg med Saxo Banks cheføkonom, der for nylig fastslog, at trickle-down economics – altså at de fattigste også bliver rigere, når de rigeste bliver rigere (når det regner på præsten, drypper det på degnen) – ikke virker.

Min og Alternativets ambition er derfor – sammen med nytænkende økonomer, tænketanke og andre politikere – at udvikle en ny økonomisk model, der vil være med til at skabe bedre samfund i stedet for at koncentrere al rigdommen hos den rigeste procent, den rigeste promille eller otte mænd.

Det vil vi gøre ved at skabe en samfundsmodel, hvor vi ikke arbejder for økonomien, men økonomien arbejder for os. Hvor vi sikre sorte tal på alle tre bundlinjer, ikke kun den økonomiske, men også den sociale og den miljømæssige.

For mig at se bør det være topprioritet for alle politiske partier. Det handler om, at se fremtiden og for den sags skyld nutiden i øjnene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her