*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Økonomi skal skabe værdi

Vi skal ikke arbejde for økonomien, økonomien skal arbejde for os. Det har for mange desværre glemt.

”Money makes the world go round”. Det gamle citat synes at være blevet en uundgåelig sandhed i en tid, hvor alt bliver målt på økonomi. Har vi råd til at investere i en ambitiøs grøn omstilling? Kan det betale sig at investere i uddannelse? Har vi råd til at løfte de udsatte grupper i vores samfund?

For mig er det korte svar ja – fordi vi rent menneskeligt ikke har råd til at lade være.

Det lange svar er, at præmissen for den slags spørgsmål er skæv. For hvis den primære overvejelse, når man skal tage beslutninger, altid er, om noget kan betale sig rent økonomisk, kommer man til kort ved alle de beslutninger, der også indeholder moralske aspekter.

Hvis vi kun investerede penge i projekter, der umiddelbart gav afkast (i en form, som Finansministeriets regnemodeller kan måle), ville uligheden i verden være enorm. De alvorligt syge på hospitalerne ville blive overladt til dem selv, og hjemmehjælp ville ikke eksistere. 

Albert Einstein sagde det meget rammende: ”Det er ikke alt, der kan tælles, der tæller; og det er ikke alt, der tæller, der kan tælles”.

For ja, vi mennesker har indrettet vores samfund sådan, at penge får verden til at køre rundt. Men med den indretning følger et ansvar. Et ansvar for, at vi engang i mellem stopper op og overvejer: Skaber vores penge værdi for os som mennesker? Skaber vores penge gode liv? Og skaber vores penge en bæredygtig verden, vi kan være stolte over at give videre til vores børn og børnebørn?

Til disse spørgsmål er det korte svar, i min optik, desværre nej. Ikke som det er nu. Hvis den nuværende neoliberale økonomi får lov at fortsætte, som den har gjort hidtil, vil det ikke bare forstærke den stigende ulighed – det vil også betyde varige temperaturstigninger og i sidste ende et reelt sammenbrud af vores økosystem med fødevaremangel og folkevandringer som følge.

Vi skal derfor tage vores autoritet tilbage som mennesker. Økonomien bestemmer ikke over os – vi bestemmer over økonomien. Vi har ansvaret for, at de penge, der får verden til at køre rundt, skaber mest muligt værdi for os som mennesker. I dag såvel som i morgen.

Det er muligt at skabe et samfund, der er langt mere økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt end det, vi har i dag. Et samfund, som i langt højere grad tager hånd om klimaet, som styrker uddannelse, forskning og kultur, som hjælper dets mest udsatte, og som bidrager positivt til den globale udvikling. Det er Alternativets fuldt finansierede finanslovsforslag et tydeligt bevis på.

Samtidig skal vi også turde at tage ejerskab over økonomien, når vi bevæger os ind i en fremtid, der i høj grad er præget af nye digitale teknologier. Fremtiden er, ligesom økonomien, noget, vi selv er med til at skabe, og derfor skal vi sørge for, at de muligheder, som den digitale teknologi fører med sig, skaber mest mulig værdi for os som mennesker.

Penge får verden til at køre rundt. Men hvordan gør de det mest værdifuldt?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her