Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Et spørgsmål om frihed

Spørgsmålet om frihed eller stat er ikke et enten/eller.

“Man skal ikke skade andre eller sætte livet til - og i øvrigt kan man gøre hvad man vil.”
Det kunne være dejligt, hvis det var så enkelt som i Kardemommeby.

Der er en voksende glorificering af begrebet frihed. Vi skal være frie til at leve livet, lyder det liberale budskab. Hvem kan være uenige i det? Jeg kan ikke i hvert fald. Men hvordan vi karakteriserer frihed - og hvornår vi egentlig er mest fri - kan helt sikkert gradbøjes. For eksempel ser jeg det som en stor frihed at leve i et samfund, hvor jeg ikke skal bekymre mig om, hvad der sker, hvis jeg skulle være så uheldig at miste mit arbejde eller at blive ramt af sygdom. For mig er det frihed, at alle - uanset baggrund og pengepung - kan få en god uddannelse og betale for en rimelig bolig. Når alle disse goder er os sikret, sover vi trygt om natten og vi kan bruge vores energi på - ja - at leve livet. I stedet for blot at overleve. Når vi er frie, får vi overskud, også til at bidrage konstruktivt til samfundet.

“Men hvorfor skal staten blande sig i alting?”, spørger nogen. De føler sig ufri og lænket af en stat, som kvæler dem med misforstået omsorg. Igen er jeg uenig. Jeg synes netop, at staten skal kere sig og blande sig, når det er for samfundets bedste. Det gælder, når vi lægger afgifter på de usundeste varer, når vi opstiller strafferetlige regler for, hvordan vi skal omgås hinanden og når vi lægger afgifter på forurenende adfærd. 

Men man skal ikke misforstå mig: Jeg advokerer ikke en model, hvor staten bærer samtlige borgere i sine store, barkede næver, bestemt ikke.

Der ER tilfælde, hvor statens indblanden gør mere skade end gavn. For eksempel når det gælder den aktive beskæftigelsesindsats, hvor kontroltyranni, økonomiske incitamentstrukturer og en generel atmosfære af mistillid hersker. Her lægger den indblandende strategi en stærk dæmper på den enkeltes initiativ og tro på eget værd. Og i folkeskolen uddanner vi vores børn til at blive dygtige lønmodtagere - jeg så gerne, at vi i langt højere grad lærte vores unge værdien af at skabe et job frem for altid at tage et job.

Så spørgsmålet om frihed eller stat er ikke et enten/eller for mig - det er et både og. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er direktør i Dansk Flygtningehjælp. Hun er medstifter af Alternativet og fhv. MF'er og gruppeforkvinde i partiet. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
19.01.19, 17:37
Regeringen har identificeret det rette problem, men ikke den rette løsning Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.19, 15:57
Offentlig debat er åbenbart et problem ifølge venstreorienteret tænketank og Altinget.dk. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne stjæles fra. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her