<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Yes, så får vi endelig kødfrie menuer over hele landet

Jeg blev hånet, da jeg sammen med mine kollegaer i Alternativet gik til valg på en kødfri dag om ugen. Sikke meget forandring fem år kan medføre, siger jeg bare.

To kødfrie dage om ugen på offentlige arbejdspladser og at der kun må serveres oksekød eller lammekød én gang om ugen – økologisk. Det foreslår regeringen i deres strategi for grønne offentlige indkøb.

Der blev grinet rigtig meget af Alternativet, da vi gik til valg på én kødfri dag om ugen tilbage i 2015. Men i Alternativet er vi langt videre allerede, for der er røget meget CO2 i atmosfæren, siden vi foreslog vegetardage for fem år siden. Så nu kræver vi, at der altid skal være vegetariske alternativer til kød, hver dag og alle steder i det offentlige.

Jeg spiser selv meget vegetarisk - elsker at købe årstidens friske grøntsager og lave spændende retter. Det smager fantastisk, og man bliver mæt på den gode måde.

Faktisk er kødfrie måltider en naturlig del af en traditionel dansk kost. Det er jo ikke mange generationer siden, at det var en hel almindelig del af ugens menu hos de fleste danskere. Den tradition skal vi have tilbage på tallerknerne.

Derfor er jeg også rigtig stolt over Alternativets fødevareordfører og kultur –og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde. Hun er tovholder på kommunes nyeste mad –og måltidstrategi, der skal reducerer CO2-aftrykket fra de kommunale måltider med 25 procent. Strategien er at skære kraftigt ned på oksekød og andet kød med et højt CO2-aftryk. I stedet skal de benytte plantebaserede proteiner som linser, bønner og andre bælgfrugter sammen med fisk og fjerkræ.

Jeg håber virkeligt, at vi kan få en lignende strategi for samtlige offentlige arbejdspladser i hele landet. Det ville klæde vores lille land med en stor ambition. Det er ikke første gang, at Alternativets politik bliver overtaget af andre partier. Derfor er det vigtigt, at vi tør være det progressive grønne parti med de fremsynede visioner. Så må de andre grine af os, lige så tosset de vil.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965), selvstændig. Fhv. politisk leder i Alternativet, som hun er medstifter af. Som MF'er var hun også gruppeforkvinde for partiet. Fhv. direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer), og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med tre forskellige finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere
Af Harun Demirtas
03.12.20, 14:13
Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok. Læs mere
Af Søren Gade
03.12.20, 13:00
En konference om Europas fremtid risikerer at blive et skalkeskjul for de kræfter i Europa, som ønsker større centralisering og mere magt til EU.  Læs mere
Af Gitte Seeberg
03.12.20, 10:44
I denne vanskelige tid har vi ikke brug for at grave grøfterne dybere, end de allerede er. Læs mere
Af Isabella Arendt
03.12.20, 10:05
Det kan vække undren, at regeringen tredobler generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige med stor succes har afskaffet den, og derved understøtter mange af de virksomheder, der er livsblodet for et bredt og mangfoldigt erhvervsliv. Læs mere
Af Henrik Højlund
02.12.20, 20:20
En af Hongkongs markante demokratiforkæmpere, Ted Hui, er i Danmark for tiden. Men den danske regering vil ikke mødes med ham. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
02.12.20, 17:39
Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt. Læs mere