Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I dag er det en god, grøn dag i dansk politik, og for Danmark

I de sidste dage har jeg deltaget i forhandlingerne om en konkret klimahandlingsplan på energi området. Og i nat lykkedes det så alle partier med undtagelse af Nye Borgerlige, at indgå en aftale om reduktion af 3,4 mio. ton CO2 reduktion i 2030.

Jeg er meget glad for aftalen, fordi den rummer rigtig mange gode tiltag for klimaet, som langt mere sol og vind til lands og til havs. Noget at det som har gjort størst indtryk på mig under disse forhandlinger har dog været, at samtlige af folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige er interesseret i at løse klimakrisen.

Og det er en meget stor oplevelse at sidde rundt om et bord, hvor alle er enige om et meget klart mål - nemlig 70% reduktion af CO2 i 2030 til gavn for klimaet. For bare få år siden, var der ikke politisk genklang for at forhandle løsninger til gavn for klimaet. Men det er der nu.

I forhold til den konkrete aftale, kan 3,4 mio. tons reduktion måske lyde af lidt, men dette er kun første del af en klimahandlingsplan. Til efteråret skal vi forhandle reduktioner for transportområdet og landbruget. Og derudover er der mulighed for at åbne denne første klimahandlingsplan igen og forhandle yderligere reduktioner, hvis der skulle vise sig et behov for det.

Og der er rigtig mange gode tiltag i aftalen;

Danmark får med aftalen verdens to første energiøer, en kunstig ø i Nordsøen og på Bornholm, som tilsammen skal producere dobbelt så meget energi, som vi producerer på havene omkring Danmark i dag. Og vi får fremrykket anlægningen af Energipark ved Hesselø.

Derudover sikrer aftalen også det, som stort set samtlige eksperter og klimarådet anbefaler, nemlig en beslutning om en CO2-beskatning, som skal aftales i efteråret. Det betyder, at vi nu endeligt kan få lavet en grøn skattereform ud fra princippet om, at forureneren betaler.

Grøn varme bliver billigere og individuelle olie- og gasfyr bliver udskiftet med grøn fjernvarme. Ligeledes omstilles industrien via gennemgribende energieffektiviseringer, grøn strøm og mere biogas.

Vi får en gradvis udfasning af olie- og gasfyr hos private og en grøn omlægning af varmeafgifter og det bliver dyrere at varme op med fossile kilder.

Vi forhøjer puljen til omstilling af transportsektoren så vi allerede i 2020 kan begynde at udbygge ladestationer til elbiler, så det bliver lettere for danskere at køre i elbil, samt sikre at tung transport og færger kan elektrificeres.

Vi fremmer den teknologiske udvikling, så vi på sigt kan indfange og lagre CO2 gennem Power-to-X-anlæg, der laver strøm om til brint. For forskning og udvikling er afgørende for, at vi kommer helt i mål.

Klimakrisen ER vor tids største udfordring. Den truer ikke bare livet ved fjerne kyster, den har også afgørende betydning for menneskers, dyrs og planters liv i Danmark.

Derfor er det en stor dag, når partier på tværs af politiske skel, kan indgå i en aftale til fordel for klimaet, for Danmark og for resten af verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere