Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har brug for mere vild natur og bedre biodiversitet

Regeringen har sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale, der sikrer knap 105 mio. kr. til mere vild natur. Det er rigtig godt.

Vi er i en kæmpestor biodiversitetskrise, tusindvis af arter er truede, derfor skal vi også tage de rigtige valg, før det er for sent. Alt for længe har vi underlagt landskabet land­brug og skovbrug, byer og infrastruktur. Det har været med til at skabe et rigere land, men en fattigere natur. Det er bydende nødvendigt, at denne udvikling stoppes og vendes, og denne aftale er et skridt i den rigtige retning.

Den danske natur mangler dynamik. Derfor skal vi også skabe rammerne for vilde og selvopret­holdende økosystemer ved at genoprette natu­rens processer, f.eks. ved at udsætte store dyr til helårsgræsning som robuste kvæg- og hesteracer på statslige naturarealer.

Næringsstofforurening, fragmentering og tilgroning ødelægger vores natur. Vi skal sikre de mest artsrige og truede naturområder. Det er her, vi finder mange af de mest truede ar­ter, og det er her, vi skal sætte målrettet ind for at standse tabet af biodiversitet og sikre de be­stande, som fremtidens natur skal bygge på.

Derudover skal vi understøtte og undersøge, hvordan der kan skabes sameksistens mellem samfund og biodiversitet ved at integrere naturhensyn i landbrug, skovbrug og i byerne – uden at kompromittere arealernes funktioner til produktion, beboelse og transport.

Alt det kan vi gøre ved at styrke undervisningen i naturpleje, økologisk dyrkning og permakultur på landbrugs- og skovbrugsuddannelserne. Vores velstand og velfærd er ikke afhængige af mere produktion på stadig større landbrugsarealer. Vi har til gengæld et ansvar for at prioritere pladsen til rig natur. Derfor er det også godt, at der er blevet afsat midler til blandt andet etablering af to nationalparker ved Fussingø og Gribskov.

Vi har nemlig brug for naturarealer, hvor natur kan være natur på sine egne præmisser med plads til biodiversitet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere