<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har brug for mere vild natur og bedre biodiversitet

Regeringen har sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale, der sikrer knap 105 mio. kr. til mere vild natur. Det er rigtig godt.

Vi er i en kæmpestor biodiversitetskrise, tusindvis af arter er truede, derfor skal vi også tage de rigtige valg, før det er for sent. Alt for længe har vi underlagt landskabet land­brug og skovbrug, byer og infrastruktur. Det har været med til at skabe et rigere land, men en fattigere natur. Det er bydende nødvendigt, at denne udvikling stoppes og vendes, og denne aftale er et skridt i den rigtige retning.

Den danske natur mangler dynamik. Derfor skal vi også skabe rammerne for vilde og selvopret­holdende økosystemer ved at genoprette natu­rens processer, f.eks. ved at udsætte store dyr til helårsgræsning som robuste kvæg- og hesteracer på statslige naturarealer.

Næringsstofforurening, fragmentering og tilgroning ødelægger vores natur. Vi skal sikre de mest artsrige og truede naturområder. Det er her, vi finder mange af de mest truede ar­ter, og det er her, vi skal sætte målrettet ind for at standse tabet af biodiversitet og sikre de be­stande, som fremtidens natur skal bygge på.

Derudover skal vi understøtte og undersøge, hvordan der kan skabes sameksistens mellem samfund og biodiversitet ved at integrere naturhensyn i landbrug, skovbrug og i byerne – uden at kompromittere arealernes funktioner til produktion, beboelse og transport.

Alt det kan vi gøre ved at styrke undervisningen i naturpleje, økologisk dyrkning og permakultur på landbrugs- og skovbrugsuddannelserne. Vores velstand og velfærd er ikke afhængige af mere produktion på stadig større landbrugsarealer. Vi har til gengæld et ansvar for at prioritere pladsen til rig natur. Derfor er det også godt, at der er blevet afsat midler til blandt andet etablering af to nationalparker ved Fussingø og Gribskov.

Vi har nemlig brug for naturarealer, hvor natur kan være natur på sine egne præmisser med plads til biodiversitet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere