Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, klimakampen skal naturligvis ikke sættes på pause på grund af Coronakrisen

Flybranchen, transporterhvervet og landbruget advarer nu mod at fortsætte klimakampen. Det er en hel forkert tilgang.

Sjældent har det været vigtigere at sætte fart under den grønne omstilling. Varme rekorder og vildt vejr er nærmes blevet hverdag, og konsekvenserne af klimakrisen virker nogle dage helt uoverskuelige. Derfor er det helt forkert, når dele af erhvervslivet lige nu forsøger at bruge coronakrisen som en undskyldning for at udskyde den nødvendige klimahandling, der skal til.

Faktisk er det netop nu under coronakrisen, at det vil give rigtig god mening at fremrykke investeringer i klima og miljø. Den krise som den private sektor oplever, vil sandsynligvis gøre den tilbageholdende med investeringer. Ikke desto mindre er investeringer en vigtig del af løsningen, hvis vi skal udvikle og udbrede de bæredygtige teknologier, produktionsformer og transportmidler.

Staten skal på banen med investeringer, der baner vejen for en seriøs bæredygtig omstilling og giver kunstigt åndedræt til det private erhvervsliv. Det kan være støtte til energieffektiviseringer i bygninger og industri, støtte til installering af varmepumper eller støtte til udbredelse af elbiler. Det kan være økonomiske incitamenter, der gør det mere attraktivt at udtage landbrugsjord til braklægning eller en større omlægning af landbrugsproduktionen, så den i højere grad bliver plantebaseret. Og det kan være investeringer i løsninger, som er mere langsigtede, f.eks. flere havvindmølleparker og markant mere forskning, så vi hele tiden udvikler de grønne teknologier, som f.eks. kan erstatte fossilt brændstof til den tunge transport og flytransport. Der er masser af muligheder – men ambitioner og investeringer må gå hånd i hånd, hvis klimakrisen skal vendes.

Det er helt afgørende for fremtidens samfund og generationer, at de økonomiske tiltag som tages i dag tænkes sammen med behovet for seriøs klima- og miljøhandling. Hvis vi ikke handler nu, vil vi på fuldstændig samme vis som med Corona krisen være oppe imod naturkræfter, som vi ikke kan styre. Og hvis vi ikke handler ender vi med ryggen mod muren, hvor vi kun har få og små handlemuligheder.

Hvis vi omvendt har modet til at handle nu og handle klogt, kan Danmark potentielt blive det land i verden, som er mest ambitiøst på klimadagsordenen og tilmed skabe arbejdspladser og eksportmuligheder, der rækker årtier ud i fremtiden. Derfor er det naturligvis helt forkert, når visse brancher i dag forsøger at undslå sig deres medansvar for den grønne omstilling – men også udtryk for en uambitiøs og kortsigtet tankegang, da erhvervsmulighederne i den grønne omstilling er enorme.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere
Af Mikael Jalving
04.07.20, 14:00
Hvis Grønland bliver selvstændigt, vil selvstændigheden vare ca. 15 minutter og en ny kolonisering begynde. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.07.20, 15:00
Den står på ferie i Danmark, og på vej rundt i landet er der stor rigdom at hente i kirkernes kalkmalerier, for de fortæller også en historie om det moderne menneske. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.07.20, 10:14
Det nytter ikke at give danskerne skylden for de mange fordomme mod grønlændere, som lever i bedste velgående og forhindrer grønlændere i Danmark i at kunne hvile i deres identitet. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.07.20, 14:14
Er det tilladt at maskere forbrydernes etnicitet for befolkningen? Læs mere
Af Martin Ågerup
02.07.20, 08:47
Der er forskel på at være pragmatisk (en nødvendighed i politik) og at være principløs. Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.07.20, 19:05
Vores forbrug og vækstfokuseret levevis har tydeligvis en negativ effekt på klimaet. Læs mere