Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommuner giver flygtninge lov til at flytte rigtigt ind

Det giver rigtig god mening, at kommuner anviser permanente boliger til flygtninge – ikke kun for integrationens skyld – men også for flygtningens skyld.

I sidste uge kom det frem, at flere kommuner i hovedstadsområdet tilbyder permanente boliger til flygtninge, selv om de siden marts måned ikke længere er forpligtede til det.

Der er heller ikke krav om, at midlertidige boliger skal leve op til bestemte standarder. Det betyder, at sårbare mennesker kan placeres i midlertidige boliger, der for eksempel kan ligge i meget støjtunge områder eller kun består af et enkelt værelse – selv om det er en familie med børn. Der har været eksempler på boliger med råd, svamp, utætte vinduer og ganske lidt plads til familier.

Det er ikke hensigtsmæssigt at placere mennesker – der er flygtet fra krig, konflikt og eksplosioner – i midlertidige boliger. De har brug for noget permanent, noget der giver stabilitet – ikke mindst for børnenes skyld. Og det er ikke klogt at lave kortsigtede løsninger på noget, som ikke kan løses kortsigtet. Flygtninge kan sjældent vende hjem i de første mange år efter, de har været nødt til at forlade deres hjem – heller ikke selv om det er det, de ønsker. Al erfaring siger os, at det ofte tager mange år, før de kan vende hjem, hvis det nogensinde bliver muligt.

Heldigvis tager kommunerne et ansvar – for de ved, hvad det er, der virker – og det er at give flygtningene stabilitet, så hurtigt som muligt. Det giver mening ud fra et integrationsperspektiv.

Flygtninge, der har en permanent bolig, har bedre mulighed for at integrere sig i deres lokalområde – for at skabe menneskelige relationer, for at holde fast i arbejde, skole eller praktik og for at skabe sig en hverdag i trygge og kendte omgivelser både for dem selv og deres børn.

Og endnu vigtigere giver det flygtningene en mulighed for at (gen)etablere et privatliv og et liv, der giver ro. Mange flygtninge har gennemlevet op til flere års turbulens og usikkerhed, før de er kommet til Danmark, og netop derfor er udsigten til en permanent bolig – et sted, de kan kalde for deres eget – så vigtig. Det giver dem en mulighed for at få normalitet ind i deres hverdag og for at kunne pakke ud – både fysisk, men bestemt også mentalt.

Det giver god mening ud fra et menneskeligt perspektiv og et integrationsperspektiv.

Lad os håbe, at endnu flere kommuner følger med.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er tidligere direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp og tidligere folketingsmedlem og stifter af Alternativet. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere