Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommuner giver flygtninge lov til at flytte rigtigt ind

Det giver rigtig god mening, at kommuner anviser permanente boliger til flygtninge – ikke kun for integrationens skyld – men også for flygtningens skyld.

I sidste uge kom det frem, at flere kommuner i hovedstadsområdet tilbyder permanente boliger til flygtninge, selv om de siden marts måned ikke længere er forpligtede til det.

Der er heller ikke krav om, at midlertidige boliger skal leve op til bestemte standarder. Det betyder, at sårbare mennesker kan placeres i midlertidige boliger, der for eksempel kan ligge i meget støjtunge områder eller kun består af et enkelt værelse – selv om det er en familie med børn. Der har været eksempler på boliger med råd, svamp, utætte vinduer og ganske lidt plads til familier.

Det er ikke hensigtsmæssigt at placere mennesker – der er flygtet fra krig, konflikt og eksplosioner – i midlertidige boliger. De har brug for noget permanent, noget der giver stabilitet – ikke mindst for børnenes skyld. Og det er ikke klogt at lave kortsigtede løsninger på noget, som ikke kan løses kortsigtet. Flygtninge kan sjældent vende hjem i de første mange år efter, de har været nødt til at forlade deres hjem – heller ikke selv om det er det, de ønsker. Al erfaring siger os, at det ofte tager mange år, før de kan vende hjem, hvis det nogensinde bliver muligt.

Heldigvis tager kommunerne et ansvar – for de ved, hvad det er, der virker – og det er at give flygtningene stabilitet, så hurtigt som muligt. Det giver mening ud fra et integrationsperspektiv.

Flygtninge, der har en permanent bolig, har bedre mulighed for at integrere sig i deres lokalområde – for at skabe menneskelige relationer, for at holde fast i arbejde, skole eller praktik og for at skabe sig en hverdag i trygge og kendte omgivelser både for dem selv og deres børn.

Og endnu vigtigere giver det flygtningene en mulighed for at (gen)etablere et privatliv og et liv, der giver ro. Mange flygtninge har gennemlevet op til flere års turbulens og usikkerhed, før de er kommet til Danmark, og netop derfor er udsigten til en permanent bolig – et sted, de kan kalde for deres eget – så vigtig. Det giver dem en mulighed for at få normalitet ind i deres hverdag og for at kunne pakke ud – både fysisk, men bestemt også mentalt.

Det giver god mening ud fra et menneskeligt perspektiv og et integrationsperspektiv.

Lad os håbe, at endnu flere kommuner følger med.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er tidligere direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp og tidligere folketingsmedlem og stifter af Alternativet. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere