Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere udsatte børn bør hjælpes ind i fritidslivets fællesskab

Det kan have enorm betydning for børns trivsel at blive en del af fællesskabet om fritidsaktiviteter. Derfor er det ærgerligt, at 40 af 98 kommuner ikke har nogen former for støtte eller tilbud til at hjælpe fattige børn i gang med fritidsaktiviteter

Aya og hendes familie kom til Danmark efter at være flygtet fra borgerkrigen i Syrien. Aya kunne ikke et ord dansk, og hun havde derfor svært ved at få venner. Forældrene havde ikke arbejde, og de havde derfor ikke råd til, at Aya og hendes søskende kunne gå til fritidsaktiviteter.

Heldigvis for Aya havde hun bopæl i en af de kommuner, hvor det er muligt for udsatte børn at få tilskud til en fritidsaktivitet. Hun begyndte til gymnastik i den lokale idrætsforening, og det gjorde en enorm forskel for hendes sprog, og hun fik hurtigt nye venner.

I dag har hendes far arbejde, og familien får ikke længere tilskud til fritidsaktiviteter. Men 12-årige Aya går fortsat til gymnastik, og hun er også blevet hjælpetræner for de yngre børn. Hendes danske sprog har kun en svag syrisk accent, og hendes bedste veninder er stadig gymnastikpiger.

Aya er blot en af tusindvis af succeshistorier, der viser, hvor stor betydning det kan have for udsatte børn at blive en del af fællesskabet i det danske foreningsliv. Det styrker børns netværk, trivsel og sundhed, og det bidrager til at forstå samfundets spilleregler og blive en aktiv borger i lokalsamfundet. Ofte gælder det også forældrene, der bliver smittet af barnets engagement og for eksempel ender som frivillige og hjælpetrænere i foreningen.

Men det er langtfra alle kommuner, der har støtteordninger til at hjælpe udsatte børn som Aya ind i et aktivt fritidsliv. Idrættens Analyseinstitut offentliggjorde i sidste uge en opgørelse, der viser, at hele 40 af 98 kommuner har ikke støtte eller lignende tilbud til at få udsatte børn i gang med fritidsaktiviteter.

Men måske er der håb forude. I den nye regerings politiske aftalepapir bliver det nævnt som et specifikt mål at »udbrede fritidspas til udsatte og børn og unge, så flere får mulighed for at deltage i foreningslivet«. Fritidspasset er en af de støtteordninger, der i dag findes i nogle kommuner, så det lyder meget lovende.

Og flere civile organisationer som Dansk Flygtningehjælp, DGI, Red Barnet og Broen Danmark har gode erfaringer med projekter, der hjælper udsatte børn gennem fritidslivet. Og organisationerne har sagt tydeligt, at de står klar til at hjælpe kommunerne med deres knowhow.

Selv om der er store forskelle på behov og muligheder i yder-, land-, mellem- og storbykommuner, så kan man lave lokale løsninger, der virker. Hvis altså kommunerne vil prioritere det.

Jeg håber, at der kommer reel handling bag den nye regerings politiske hensigtserklæring, og at flere kommuner griber bolden. Civilsamfundets organisationer står klar med hjertevarme frivillige og foreningslivets stærke sammenhold.

Det bør være muligt i fællesskab at sikre, at alle børn i Danmark får mulighed for at få et godt og aktivt fritidsliv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.05.20, 16:10
Den sande panik kender man først, når den viser sig i praksis. Læs mere
Af Jens Kindberg
25.05.20, 14:15
Anders Storgaard og jeg har skrevet denne blog som modsvar til Morten Uhrskov. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.20, 19:55
Nominelt konservative har overtaget venstrefløjens måde at tænke på, når det drejer sig om etnicitet og dermed også kultur. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.20, 10:00
EU’s nye eurofond trækker på en planøkonomisk føderalisme, vi kender fra en helt anden union. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.05.20, 17:57
Når vi kigger med forfærdelse på det coronalukkede tyske slagteri Westfleisch, skal vi huske på, at historien lige så godt kunne udspille sig herhjemme. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.20, 15:08
Ikke Generation Identitær, som injurieres af formanden for Konservativ Ungdom. Læs mere