Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere udsatte børn bør hjælpes ind i fritidslivets fællesskab

Det kan have enorm betydning for børns trivsel at blive en del af fællesskabet om fritidsaktiviteter. Derfor er det ærgerligt, at 40 af 98 kommuner ikke har nogen former for støtte eller tilbud til at hjælpe fattige børn i gang med fritidsaktiviteter

Aya og hendes familie kom til Danmark efter at være flygtet fra borgerkrigen i Syrien. Aya kunne ikke et ord dansk, og hun havde derfor svært ved at få venner. Forældrene havde ikke arbejde, og de havde derfor ikke råd til, at Aya og hendes søskende kunne gå til fritidsaktiviteter.

Heldigvis for Aya havde hun bopæl i en af de kommuner, hvor det er muligt for udsatte børn at få tilskud til en fritidsaktivitet. Hun begyndte til gymnastik i den lokale idrætsforening, og det gjorde en enorm forskel for hendes sprog, og hun fik hurtigt nye venner.

I dag har hendes far arbejde, og familien får ikke længere tilskud til fritidsaktiviteter. Men 12-årige Aya går fortsat til gymnastik, og hun er også blevet hjælpetræner for de yngre børn. Hendes danske sprog har kun en svag syrisk accent, og hendes bedste veninder er stadig gymnastikpiger.

Aya er blot en af tusindvis af succeshistorier, der viser, hvor stor betydning det kan have for udsatte børn at blive en del af fællesskabet i det danske foreningsliv. Det styrker børns netværk, trivsel og sundhed, og det bidrager til at forstå samfundets spilleregler og blive en aktiv borger i lokalsamfundet. Ofte gælder det også forældrene, der bliver smittet af barnets engagement og for eksempel ender som frivillige og hjælpetrænere i foreningen.

Men det er langtfra alle kommuner, der har støtteordninger til at hjælpe udsatte børn som Aya ind i et aktivt fritidsliv. Idrættens Analyseinstitut offentliggjorde i sidste uge en opgørelse, der viser, at hele 40 af 98 kommuner har ikke støtte eller lignende tilbud til at få udsatte børn i gang med fritidsaktiviteter.

Men måske er der håb forude. I den nye regerings politiske aftalepapir bliver det nævnt som et specifikt mål at »udbrede fritidspas til udsatte og børn og unge, så flere får mulighed for at deltage i foreningslivet«. Fritidspasset er en af de støtteordninger, der i dag findes i nogle kommuner, så det lyder meget lovende.

Og flere civile organisationer som Dansk Flygtningehjælp, DGI, Red Barnet og Broen Danmark har gode erfaringer med projekter, der hjælper udsatte børn gennem fritidslivet. Og organisationerne har sagt tydeligt, at de står klar til at hjælpe kommunerne med deres knowhow.

Selv om der er store forskelle på behov og muligheder i yder-, land-, mellem- og storbykommuner, så kan man lave lokale løsninger, der virker. Hvis altså kommunerne vil prioritere det.

Jeg håber, at der kommer reel handling bag den nye regerings politiske hensigtserklæring, og at flere kommuner griber bolden. Civilsamfundets organisationer står klar med hjertevarme frivillige og foreningslivets stærke sammenhold.

Det bør være muligt i fællesskab at sikre, at alle børn i Danmark får mulighed for at få et godt og aktivt fritidsliv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Hun er medstifter af Alternativet og fhv. MF'er og gruppeforkvinde i partiet. Josephine Fock er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere