Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Satspuljen forsvinder. Forsvinder økonomien til de sociale og frivillige indsatser også?

Nu er EP-valget overstået, og folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt. Og jo nærmere vi kommer på valget, jo mere hives der millioner og milliarder op af lommen til valgløfter. Men hvor skæres der så?

Det seneste socialudspil fra Socialdemokratiet og det seneste frivilligudspil fra Venstre bliver jeg rigtig glad for at læse. For der er bestemt brug for bedre indsatser for socialt udsatte og for alle de gode frivillige projekter, som netop har fokus på særlige behov for mange mennesker.

Men det bekymrer mig, at Socialdemokratiet bruger satspuljen til at finansiere sit socialudspil med og samtidig ikke vil redegøre for, hvorledes alle de frivillige organisationer skal få finansieret dele af deres vigtige sociale arbejde.

På tilsvarende vis er det meget positivt, at Venstre nu foreslår flere frivilligkonsulenter i kommunerne og endnu bedre foreslår at give alle børn unge og voksne i lavindkomstgrupper, som ikke deltager i foreningslivet, et fritidspas. Men nøjagtig ligesom Socialdemokraterne mangler Venstre at oplyse, hvad der skal ske med satspuljen, og hvorledes partiet har tænkt sig at give de frivillige organisationer, som står for så meget af den sociale sammenhængskraft i Danmark, muskler nok til at overleve.

I Dansk Flygtningehjælp har vi systematisk dokumenteret vores indsats siden 2009, og konklusionen er klar. Organisationens frivilligindsats øger flygtninges trivsel og styrker dem i at lære dansk, komme i arbejde, skabe sociale relationer og deltage i fritids- og foreningsliv.

I 2015 gennemførte vi en undersøgelse. Her deltog 456 personer, der benytter de frivillige tilbud. Undersøgelsen viser, at 79 pct. bliver bedre til dansk, 77 pct. lærer flere nye mennesker at kende, 73 pct. bliver bedre til at klare sig i det danske samfund, 67 pct. klarer sig bedre i skolen eller på en uddannelse.

Men vi kan ikke gøre det gratis. Og derfor er det vigtigt, at partierne melder klart ud, hvorledes de har tænkt sig, at frivillige organisationer fortsat får mulighed for at føre det samfundsmæssigt nødvendige arbejde videre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}