Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Frivillige ser mennesker blive brudt ned

De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration

Skal vi hjælpe en dreng på 13 år, der er flygtet til Danmark, med at betale de 4.000 kr., det koster at få hans mor herop? Skal vi finansiere en hotelovernatning i København til de forældre, som gerne vil ledsage deres datter i forbindelse med hendes levertransplantation på Rigshospitalet? Og skal vi give en enlig far, hvis lille dreng opholder sig i Syrien, ret til at få sin søn til Danmark hurtigst muligt?

Svaret fra politikerne på ovenstående spørgsmål er tilsyneladende nej. Den danske udlændinge- og integrationspolitik er stram. Hvor stram, kan man læse om i en ny rapport fra Dansk Flygtningehjælp, hvor frivillige forklarer, hvordan de oplever, at stramninger af udlændinge- og integrationsloven, som er gennemført siden 2015, påvirker mennesker med flygtningebaggrund i Danmark. Eksemplerne ovenfor er udpluk fra undersøgelsen.

Det mest uhyggelige ved at læse rapporten er, at man sidder tilbage med en oplevelse af en lovgivning, der bryder mennesker ned. Hovedparten af de frivillige, der er i kontakt med personer, som modtager integrationsydelse, fortæller om bekymringer, stress, depression og fysiske symptomer som følge af at leve på et absolut eksistensminimum. Mange forældre lider under at se deres børns mangel på sociale muligheder, men de har ingen jordisk chance for at tilbyde deres børn de muligheder, danske børn har, eller bare noget, der ligner. Fritidsaktiviteter, adspredelser og socialt samvær er der ikke råd til, hvilket betyder, at børn og unge sidder hjemme i bittesmå boliger i ferier og weekender. Det bliver ingen bedre integreret af.

Foruden de økonomiske udfordringer oplever frivillige stor usikkerhed forbundet med midlertidige opholdstilladelser, inddragelse af opholdstilladelser og ret til familiesammenføring. Lovgivningen på det område ændrer sig nu med så stor hyppighed, der opleves som kafkask: »De rettigheder, de havde i går, er inddraget (i dag),« siger en frivillig. Den store usikkerhed om fremtiden gør det umuligt at planlægge og træffe store beslutninger om f.eks. familie, bolig og uddannelse. Mennesker bliver brudt ned – og muligheden for reel integration kastes ud med badevandet.

Midt i alt det her står de frivillige, som er undersøgelsens omdrejningspunkt. Med al magt forsøger de at afværge de negative konsekvenser af lovstramningerne – tilbyde rådgivning og en skulder at græde ved, invitere på aftensmad eller tage ungerne med i skoven. Men lovstramningerne har også konsekvenser for de frivillige selv. De befinder sig nu i store dilemmaer, når flygtninge nu går til dem med de udfordringer, de ikke længere kan få hjælp til hos sagsbehandleren. For hvad så med de 4.000 kr. til en flybillet til den 13-årige drengs mor? Eller hotelovernatningen i København til forældreparret, der gerne vil tæt på deres datter, som skal opereres? Sker der noget, ved at man som frivillig finansierer det?

Giver man efter på de spørgsmål, åbner man op for en praksis, hvor flygtninge i helt afgørende forhold bliver afhængige af frivillige. Det har ingen af os gavn af, hverken flygtningen selv eller det danske samfund.

Det bedste, vi i Danmark kan gøre for flygtninge, er at give dem tryghed. Sørge for, at de kan blive genforenet med deres nærmeste familie, og sørge for, at de får ro om deres økonomi og opholdstilladelser, så de kan bruge deres energi på at klare sig på egen hånd: uddannelse, arbejde, skole, frivillighed, fritidsaktiviteter og samvær med venner og familie. Det er til gavn for Danmark – og for de mennesker, der kommer hertil.

Danmark bør være et land, andre lande kigger på for at lære og blive inspireret af. Det er trist, at lovgivningen nu går i den forkerte retning. Mod mindre solidaritet, mindre fælleskab og mindre integration. Det ødelægger flygtningene – og det ødelægger de frivillige, der prøver at hjælpe flygtningene. Det kan vi ikke være bekendt – det kan vi gøre bedre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.05.20, 16:10
Den sande panik kender man først, når den viser sig i praksis. Læs mere
Af Jens Kindberg
25.05.20, 14:15
Anders Storgaard og jeg har skrevet denne blog som modsvar til Morten Uhrskov. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.20, 19:55
Nominelt konservative har overtaget venstrefløjens måde at tænke på, når det drejer sig om etnicitet og dermed også kultur. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.20, 10:00
EU’s nye eurofond trækker på en planøkonomisk føderalisme, vi kender fra en helt anden union. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.05.20, 17:57
Når vi kigger med forfærdelse på det coronalukkede tyske slagteri Westfleisch, skal vi huske på, at historien lige så godt kunne udspille sig herhjemme. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.20, 15:08
Ikke Generation Identitær, som injurieres af formanden for Konservativ Ungdom. Læs mere