Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop snak om ghettoer, og fokusér på at skabe bedre liv

Problemerne i de udsatte boligområder bliver kun forværret af regeringens stigmatiserende brug af ordet ’ghetto’. Hvis man virkelig vil parallelsamfund til livs, er der brug for en helt anden tilgang.

Når regeringen insisterer på at kalde visse områder for ghettoer, eller ligefrem sorte huller i danmarkskortet, gør man fra politisk hold de problemer, som der er i de udsatte boligområder, endnu større. Man skaber en selvforstærkende effekt, der ikke alene er kontraproduktiv for de mennesker, der bor i området. Den skræmmer også de ressourcestærke væk og forhindrer, at andre ressourcestærke måtte flytte til. 

Derfor foreslår Alternativet i dag, at man helt afskaffer den såkaldte “ghettoliste” og i stedet fokuserer på konkret at hjælpe de beboere, der bor i de udsatte områder, til at få bedre liv. Det kan man blandt andet gøre ved at investere i bedre folkeskoler og daginstitutioner og ved at ændre reglerne for fleksibel udlejning, så de tilgodeser lokale, der er i job eller under uddannelse. Det vil medvirke til, at man i de udsatte områder både kan fastholde og tiltrække personer og familier med mere overskud end gennemsnittet.

Men først er et opgør med stigmatiseringen af områderne afgørende. For faktum er, at det ofte kun er et mindretal af unge, der laver kriminalitet i de såkaldte ghettoer, mens størstedelen af beboerne flittigt passer deres arbejde eller skole. En nylig undersøgelse lavet i Tingbjerg – et af boligområderne på regeringens ghettoliste – viser, at der iblandt beboerne er færre kriminelle og flere i gang med en uddannelse, end de selv tror. Og det undrer mig ikke. De er jo blevet sat på ’ghettolisten’ – listen over boligområder, hvor det går dårligt. Så hvorfor skulle de pludselig begynde at have høje tanker om sig selv?

Ved at afskaffe ghettolisten undgår vi at bidrage til mere splittelse i samfundet. Og i stedet for at stigmatisere hele boligområder kan vi begynde at fokusere på at løse de konkrete problemer, som de udsatte familier kæmper med.

Her er det en vigtig indsats at hjælpe de unge, der er havnet i problemer i områder med bandekriminalitet, tilbage på sporet. Det kræver i første omgang mere nærpoliti med lokale betjente, der kender området og beboerne, og som har en trygheds- og tillidsskabende effekt i gadebilledet, hvorfor vi vil genoprette nærpolitistationerne.

Derudover skal de unge, der er en del af bandemiljøet, tilknyttes en mentorstøtte og modtage skræddersyede tilbud om uddannelse og lærlingepladser, så de får et godt alternativ til bandelivet. Og så er det afgørende, at der er nogle gode fritidstilbud i boligområdet, som giver de unge indhold i hverdagen, fællesskab og selvtillid. Derfor skal vi sikre, at der er ressourcer nok i de eksisterende klubber til, at de unge bliver set og hørt – også dem, der er vanskelige.

Endelig skal de mennesker, der i dag lever i fattigdom – bl.a. som følge af regeringens fattigdomsskabende integrationsydelse og kontanthjælpsloft – tilbydes et fripas, så de kan gå til fritidsaktiviteter som fodbold, teater eller musik gratis. I øvrigt mener vi selvfølgelig, at både integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet skal rulles tilbage hurtigst muligt, så de udsatte familier kan få mere overskud i hverdagen.

Derudover skal vi afsætte flere midler til at gøre boligområderne mere attraktive og mangfoldige. I samarbejde med beboerne selv skal vi skabe masser af grønne, rekreative områder, fælleskøkkener, værksteder, køkkenhaver og beboerakademier, som kan samle beboerne på kryds og tværs af indkomst, etnicitet og alder. Og her er det afgørende, at beboerne selv er en aktiv del af udførslen af idéerne, så de føler ejerskab og tilknytning til deres boligområde.

Endelig er der brug for at få skabt balance på det ekstremt ulige boligmarked, der er hele årsagen til, at vi har så opdelt et samfund, som vi har i dag. For det første skal vi stille krav om, at nybyggeri i langt højere grad skal sikre variation i boligtyper, så ejere og lejere, unge og gamle, rige og fattige kan lære hinanden at kende. For det andet skal vi finde nye måder at bryde ensformigheden i de eksisterende boligblokke på, så de ligeledes kan omlægges til blandede ejerformer og invitere til mere mangfoldige naboskaber. Og for det tredje skal vi på landsplan justere på boligskatten og afskaffe boligskattestoppet, så boligmarkedet bliver mere lige og fair for alle.

Der er nemlig noget, som jeg ikke tror, regeringen helt forstår: Det er ikke beboerne selv, der har skabt de udsatte boligområder. Det er skæv og uigennemtænkt politik, der har ført til tiltagende ulighed i vores samfund og tvunget de mest udsatte familier ud i områder, som så bliver udsatte. Men det behøver ikke at være sådan. Vi kan omdanne de udsatte boligområder til grønne oaser af trivsel, kreativitet og mangfoldighed, så det bliver attraktive områder at bo i. Og vi kan gøre boligmarkedet mere fair, så alle familier bedre selv kan bestemme, hvor de ønsker at bo.

Der er masser af konkrete tiltag, der kan forbedre de udsatte boligområder markant. Men det første må være at afskaffe ghettolisten. Så vi kan komme af med vrangforestillingerne og få øjnene op for mulighederne i boligområderne. For der er virkelig masser af muligheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er direktør i Dansk Flygtningehjælp. Hun er medstifter af Alternativet og fhv. MF'er og gruppeforkvinde i partiet. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikkeetnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her