Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mennesker trænger menneskerettigheder

Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.

På tirsdag skal vi i folketinget førstebehandle et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at skrive den Europæiske Menneskerettighedskonvention ud af dansk lov. Dansk Folkeparti foreslår dermed endnu engang, at vi ophæver inkorporeringsloven. Det er der forhåbentlig ikke flertal for i folketinget, og jeg vil også tillade mig at kalde det for et ret vildt forslag.

Jeg synes, at der er god grund til bekymring, når folkevalgte politikere – det vil sige magthavere – foreslår at skrive menneskerettighederne ud af dansk lov. De rettigheder, hvis grundlæggende formål netop er at beskytte den enkelte borger mod overgreb fra de selv samme magthavere.

Dansk Folkepartis beslutningsforslag giver anledning til en lille påmindelse om, hvad menneskerettighederne er, og hvem de er til for. Og ikke mindst, hvad de har givet os og fortsat giver os. Med andre ord er dagen i dag en festdag.

Menneskerettighederne er et sæt fundamentale rettigheder, som ethvert menneske har og som ingen stat må krænke. De sikrer vores frihed. Ikke kun vores ytringsfrihed, forsamlings- og foreningsfrihed, religionsfrihed, og ret til at tænke frit, men også vores ret til at elske dem vi vil, til privatliv og til ikke at blive udsat for tortur eller anden nedværdigende behandling. De gælder for alle mennesker hele tiden. De er ukrænkelige. Og det skal vi sætte pris på og beskytte.

Som tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder Morten Kjærum pointerede i Dagbladet Information den 2. marts 2017, er menneskerettighederne ”menneskehedens kollektivt opsamlede erfaring i tid og sted”. Det mener jeg, er vigtigt at huske på. Det er vigtigt at huske på, hvilke erfaringer, der affødte en beslutning om at sikre alle mennesker de samme grundlæggende rettigheder på tværs af landegrænser.

Det var i lyset af Anden Verdenskrigs grusomheder, at verdenssamfundet for 69 år siden indså et behov for at beskytte det enkelte individ mod overgreb fra sin egen stat.

Det var udtryk for en erkendelse af, at det ikke var tilstrækkeligt blot at sikre fredelige relationer mellem nationalstaterne. Ethvert menneskes værdighed måtte også beskyttes. Disse tanker blev som bekendt udmøntet i Verdenserklæringen om Menneskerettigheder, som enstemmigt blev vedtaget af FN’s Generalforsamling den 10. december 1948. Siden har Menneskerettighedserklæringen været udgangspunkt for en række bindende konventioner i FN og Europarådet.  

Og det er helt afgørende, at Menneskerettighedserklæringen blev omsat til lovgivning, så stater kan holdes juridisk ansvarlige, hvis de krænker deres borgeres menneskerettigheder og fører autoritær og udemokratisk politik.

Det er lige præcis derfor, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der sammen med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol beskytter over 800 millioner borgeres rettigheder, er særdeles vigtig.

Sammen sikrer konventionen og domstolen, at historien ikke gentager sig. Og derfor er det afgørende, at vi som borgere ikke accepterer at give afkald på dele af den kontrolinstans, der har til opgave at holde magthavere i ørerne – også de danske magthavere. For selvom nationalstatens love og retssystem er vigtige, så er det ikke nok. Det er jo i virkeligheden det historien har lært os. Historien har lært os, at det er nødvendigt at sikre alle mennesker mod krænkelser på tværs af nationalstatens grænser. Og som medlem af FN, Europarådet og EU forpligter vi os på dette. Det synes jeg er en vigtig forpligtelse.

Så lad os stoppe med at skælde menneskerettighederne ud. Lad os i stedet hylde dem. Minde hinanden om, hvad de har givet os, og fortsat giver os. Og lad os fortsætte kampen for at styrke menneskeretten. Det har Danmark tidligere udvist mod til at gøre, og det skal vi fortsætte med.

Der er god grund til at fejre dagen i dag, og huske hinanden på, hvad menneskerettighederne er til for – nemlig os. Mennesket. Individet. Borgeren.

Så tillykke til os alle. Og hurra for Menneskerettighederne - de er og bliver drittkull.

 

 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her