Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Konsekvenser af klimaforandringer hober sig op

Vi har hørt om det. Vi har læst om det. Utallige rapporter har beskrevet det. Naturen viser det. Alligevel er det ikke alle, der hører alarmklokkerne bimle.

Hver gang vejret opfører sig usædvanligt og til tider katastrofalt, skal man overveje, hvad der er årsagen. For naturligvis har vi til alle tider haft vejrkatastrofer, hvor vejret er gået amok med storme, skybrud og tørke. Sagen er blot, at det har været sjældne fænomener, som var et vilkår, man måtte acceptere med de risici, der fulgte med.

I dag opstår disse vejrhændelser oftere. Aktuelt i Spanien, Frankrig og især Italien er temperaturen kommet meget højt op på et usædvanlig tidligt tidspunkt. Samtidig er det meget tørt, og det har Norditalien følt gennem lang tid. Der er meget lidt sne i Alperne, så vandtilførslen herfra er begrænset. Det ses tydeligt i Po-floden, hvor vandstanden er uhørt lav. Konsekvenserne er voldsomme for befolkningen i området, og ikke mindst er landbruget hårdt ramt.

Det er for nogen måske overraskende, at de dystre forudsigelser faktisk viser sig at holde stik, men det bør jo være en øjenåbner, at det faktisk er her og nu og ikke om flere årtier.

Sagen er blot, at netop tørke i middelhavsregionen er blevet beskrevet i rigtig mange klimarapporter de seneste år, så det, der sker lige nu, er på den baggrund ikke overraskende. Det er for nogen måske overraskende, at de dystre forudsigelser faktisk viser sig at holde stik, men det bør jo være en øjenåbner, at det faktisk er her og nu og ikke om flere årtier.

Derfor er det naturligvis godt, der er fokus på den grønne omstilling, om end det går for langsomt – ja, naturligvis tager det tid, men det er brandærgerligt, at vi ikke er kommet i gang noget før. Advarslerne har været til stede, men uendelige diskussioner udsatte de nødvendige tiltag. For beslutningstagerne har det været vanskeligt at gennemskue, selv om videnskaben – her bl.a. IPCC – har været ganske tydelige i sine udtalelser. Overvejelserne er altid, at pengene skal bruges rigtigt, så derfor er man jo lidt påholdende. Omvendt er det vigtigt, at beslutningstagerne er på forkant og også i tråd med befolkningen.

Derfor bør vi fortsætte med folkeoplysning om klimaets tilstand. Det vil sætte os alle i stand til at gøre de rigtige ting, så alle hjælper med til den grønne omstilling og ikke bare overlader det til politikerne – for så vil det gå for langsomt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.