Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fællesskabet er under pres

Pandemien har forandret vores mentale sundhed. Det er vi nødt til at sætte fokus på, hvis vi skal komme godt ud af de seneste to års isolation. Derfor skal vi blandt andet styrke de internationale bånd.

Desværre er jeg ikke sociolog eller forsker i samspil mellem mennesker. Men hvis jeg var, ville jeg studere, hvad der er sket med vore indbyrdes relationer under pandemien.

Det står dog ganske klart for mig, at mundbind og afstandskrav har medført, at vi er blevet distancerende over for hinanden. Vi tør ikke give hånd eller knus, og vi skal helst stå med to meters afstand ved en konversation. Det siger sig selv, at det skaber dårlige kontaktforhold med det resultat, at vi i stedet undgår hinanden.

Hvor vi tidligere fandt tryghed og visdom i fællesskabet med andre, er vi nu mere nok i os selv og kryber sammen inden døre i håb om at undgå at se andre. Frygten for at blive smittet sidder dybt i os. Utallige pressemøde med politikere og coronaeksperter har overbevist os om, at hvis vi smittes, er der en risiko for indlæggelse på hospital og i yderste fald en risiko for at lide døden i en respirator. Dette indlæg handler ikke om, hvorvidt restriktionerne og retorikken har været rigtige eller forkerte, men mere om, hvad konsekvensen er.

Mennesket er af natur et flokdyr. Vi trives bedst i grupper, og vi har stor fornøjelse af at opleve verden sammen med andre. Vi går hellere i biografen med andre i stedet for at se en film hjemme foran fjernsynet, ligesom en teaterforestilling har mere nerve i teatret end hjemme. Men når de mennesker, du omgiver dig med, er dine potentieller fjender, som kan smitte dig, så er du på ingen måde afslappet i deres selskab, hvorfor du undgår at komme der.

Med andre ord er vi blevet asociale væsener!

Der forestår derfor en stor opgave for samfundet og for os alle igen at lære at være sociale. Vi skal genoptage samtalen og trygheden med og ved hinanden. Kulturen i form af koncerter, teater, museer og foredrag skal understøttes – ikke nødvendigvis økonomisk, men mentalt og retorisk. Lad os få pressemøder, der fortæller om det vigtige i, at vi kommer ud af vores huler og smider mundbind og afstandskrav – når det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Det er fristende at se den isolerende tendens i en større geopolitisk situation, hvor lande og regioner mere ser sig selv som nok og mener, man kan klare sig selv. Mest udtalt så vi det med Trumps retorik om ”America first”, som ganske vist var før pandemien, men tendensen har bredt sig under den pandemiske isolation og høres i forskellige varianter – blandt andet med en vanvittig forestilling om, at Danmark skal ud af EU. Men isolation er ikke løsningen – tværtimod. Vi skal samarbejde mere og bredere og styrke de internationale bånd. EU skal styrkes og have flere muskler, så vi på bl.a. klimaområdet kan være med til at styre og styrke den internationale udvikling.

Det værste, man kan gøre, er at ignorere den mentale forandring, som pandemien har medført. Lad os få den italesat i samme omfang som hele det direkte sundhedsfaglige område i de seneste to år. Så vil der være en chance for, at vi kan komme styrket ud af pandemien, men det kræver en indsats!

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.