<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De (u)troværdige meldinger fra COP26

Ganske vist er der sket gode ting på COP26, men der er også udsagn, som skurrer voldsomt i mine ører.

De seneste dage har vi hørt utallige udsagn fra verdens ledere om klimaudfordringen, og hvor højt de sætter netop det emne på den hjemlige dagsorden. Skulle man tage ordene for pålydende, kunne det jo nok give en vis forløsning og ro i sindet, for så ville vi være på rette spor.

Men det skurrer nu alligevel i mine ører at høre de ret enslydende udsagn fra lederne, hvor de nærmest over en kam lægger vægt på målsætningen om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader. Mon de overhovedet er klar over, hvad det kræver? Svaret er faktisk, at hele verden skal have lige så højt ambitionsniveau som Danmarks klimalov!

Vi ved jo fra rapporten fra FN’s klimapanel, IPCC, at for overhovedet at have en chance for at nå netop det mål, skal udledningerne globalt af CO2 mindskes med 50% fra nu og frem til 2030! Danmarks målsætning er en 70%’s reduktion frem til 2030 - ikke fra nu, men fra 1990. Her har vi foreløbig reduceret med ca. 40%, så for hver 100t udledning i 1990 udleder vi stadig 60t. Vores målsætning kræver en yderligere reduktion på 30t, for at nå op på de 70%, og det er netop 50% for hvert af de 60t vi udleder i dag. Det var mange tal, men vigtige tal – og det er yderst sjældent, at vi får den historie i medierne. Måske fordi det er for svært, eller måske fordi hverken regeringslederne eller journalisterne har fanget netop den vinkel.

Spørgsmålet er derfor, hvor sandsynligt det er, at hele verden kan leve op til den samme målsætning som Danmark. Svaret er indlysende, at det ikke kommer til at ske. Derfor er det helt utroværdigt, at lederne fortsat sværmer om målet på 1,5 grader. Det ville give langt mere mening og troværdighed at sætte barren på 2,0 grader – vel vidende at presset derved på den korte bane mindskes.

Og det gør det så alligevel ikke, for alene at opnå en global reduktion på 50% nu til 2050, som ifølge IPCC er kravet for at holde temperaturstigningen på 2,0 grader, kræver også en umiddelbar og stærk reduktionspolitik. Verdens udledninger af drivhusgasser er fortsat i vækst. Nedgangen i 2020 på grund af pandemien, må forventes at være et forbigående fænomen, og produktionen i verden i steget stærkt i 2021. Så blot det at stoppe væksten i udledningerne kræver øjeblikkelige handlinger globalt.

Før det sker, har udsagnene på COP26 ingen reel troværdighed, medmindre de følges op af handlinger i hjemlandene på en måde, så det kan ses og mærkes. Husk på, at de forandringer vi har set indtil nu med flere naturbrande og oversvømmelser til følge, er sket på baggrund af en temperaturstigning på 1,1 grad – og vi har accepteret, at temperaturstigningen i de kommende år kan øges til 2,0 grader (jf Parisaftalen), hvorfor vi kan imødese en forøgelse af de vejrrelaterede katastrofer, fordi der ophobes mere energi i klimasystemet. Derfor skal der handles nu i et forsøg på at mindske katastrofernes omfang!


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere