<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Optakt til COP26 i Glasgow

Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er.

Når talen falder på COP26, der indledes i Glasgow om en uge, er det vigtigt at forstå, hvorfor netop dette møde er så væsentligt. Da man vedtog Parisaftalen i november 2015 skete det på baggrund af landenes respektive løfter om begrænsning af udledning af drivhusgasser. Det stod klart allerede under konferencen i 2015 i Paris, at størrelsen af reduktionerne ikke ville være tilstrækkelige til at begrænse temperaturstigningen til højst 2 grader, som jo også var en del af aftalen. Ja man havde ovenikøbet tilføjet, at temperaturstigningen helst skulle holdes på 1,5 grader i forhold til det man kaldte præindustrielt niveau. Beregninger i 2015 viste at de lovede reduktioner ville medføre en temperaturstigning på mellem 2,8 og 3,5 grader, hvilket i sagens natur er alt for meget.

Men i 2015 kunne man ikke komme videre med større reduktioner. Så for at kunne indfri den vedtagne begrænsning på de maksimalt 2 grader, indførte man en mekanisme, hvor landene hvert femte år kunne komme med nye og større reduktioner! Det vil sige, at første gang, det blev muligt var i 2020. Her her kom pandemien desværre i vejen, så COP-mødet blev aflyst. Derfor er det i år, at denne mulighed forekommer – og næste gang vil være i 2025.

Og det er store reduktioner, der er nødvendige. IPCC har i den klimarapport, der udkom først i august, beskrevet, at frem mod 2030 skal verden halvere udledningerne af CO2 i forhold til det aktuelle niveau, hvis der fortsat skal være en chance for at holde temperaturstigningen på 1,5 grader!

Hvor voldsom det reduktionskrav er, kan man få et billede af ved at se på den danske strategi. Vi har en målsætning i klimaloven, der siger en reduktion på 70%, men det er i forhold til udledningen i 1990. Vi har så allerede reduceret med ca. 40% (37% i 2019), så vi nu udleder 60 ton for hver 100 ton i 1990. Vi mangler så stadig 30 ton, som jo i forhold til de nuværende 60 ton svarer til 50%. Konsekvensen af det lille regnestykke er altså, at Danmark skal reducere med 50% i forhold til nu frem mod 2030 – og det er altså det niveau, som hele verden skal reducere med for at holde temperaturstigningen på 1,5 grader.

Det giver et lille billede af, hvor stort pres der ligger på forhandlerne under det kommende COP26. De foreløbige udmeldinger, der er kommet indtil nu, tyder ikke på, at det er realistisk. EU øger reduktionen fra 40 til 55% i forhold til 1990. Hvis vi laver det samme regnestykke som med Danmark, svarer det til en reduktion på 40% i forhold til nu, hvilket jo ikke er nok – selv om det lyder af meget, hvad det jo reelt også er!

Fra Kina har vi kun hørt, at fortsat vil øge deres udledninger, men nok toppe et sted før 2030 og USA med Biden i spidsen har en plan for at reducere med 50% inden 2030 set i forhold til 2005. For at kunne sammenligne med de europæiske tal, svarer det til en reduktion på 43% i forhold til 1990. Men Biden kan nok imødese problemer med at skaffe finansiering gennem Kongressen.

Kort sagt er der ikke udsigt til, at reduktionskravene bliver opfyldt og verden vil derfor gå en endnu varmere tid i møde med de risici og konsekvenser, det vil have.

Man kan naturligvis vælge alene at fokusere på fordelene ved at varmere klima med længere vækstsæson, færre kuldedødsfald og åbne sejlruter i Arktis. Men det ville være katastrofalt at glemme alle de negative konsekvenser.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.11.21, 07:45
Det bør kun indføres igen som sidste udvej. Læs mere
Af Søren Gade
25.11.21, 15:15
Den danske model er bedre for alle parter end mindsteløn. Derfor vil jeg kæmpe for, at Danmark undtages fra direktivet og kan fortsætte med at have et af de bedste arbejdsmarkeder i verden. Læs mere
Af Henrik Dahl
25.11.21, 14:09
Jeg er ude af stand til at se, hvad der skulle være af argumenter imod at beskytte ytrings- og tankefriheden ekstra godt i disse år. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.11.21, 16:28
Frygt ikke kun statsministeren og hendes departementschef. Frygt dig selv, ligesom du frygter havet, søen, isen, skoven eller det forestående danmarksmesterskab i cykelcross. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.11.21, 12:00
Man kan kritisere vores statsminister for alt muligt, men i minksagen er der intet at komme efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.11.21, 22:11
Ingen gider høre på irettesættelser og bortforklaringer længere fra Mette Frederiksen. Læs mere
Af Uffe Elbæk
23.11.21, 12:54
Lige nu er beslutningerne om uddannelser præget af tilfældigheder, særinteresser, manglende indsigt og indføling og ikke mindst et fravær af ambitioner. Læs mere
Af Henrik Dahl
23.11.21, 00:00
Er det sådan, at RUC er ved at udvikle sig til et sted, hvor man specialiserer sig i at bagatellisere og relativisere og hvidvaske alle de problemer, der specifikt har at gøre med stormellemøstlig kultur, der møder Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
21.11.21, 10:00
Hvordan forhindrer vi fremover uønsket indvandring? Det lyder svært. Det er det også, men ikke umuligt. Læs mere