<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hop i havet

Danmarks Naturfredningsforening satte fokus på havets tilstand i søndags - og det var der mange grunde til.

I søndags afholdt Danmarks Naturfredningsforening en række events landet over for at sætte fokus på havets tilstand. Det er der rigtig meget grund til, for selv om vi herhjemme renser spildevandet, så vi kan bade i bynære vandområder, så ser havets tilstand i det store billede skidt ud.

Klimaforandringerne og menneskets udledning af især CO2 har en stor del af skylden. Når vi taler om klimaændringer er det i reglen atmosfærens temperaturstigning, der er i fokus, men havet modtager sin store del af den ekstra energi, der er til rådighed. Derfor er især den øverste del af havet udsat for en opvarmning, der er med til at ændre livet i havet.

Som alle andre levende væsener vil havets organismer – store som små – helst være der, hvor det er behageligt at være. Når havtemperaturen derfor øges, søger bl.a. fisk mod polerne for at finde de vante temperaturforhold. Vi ser på den baggrund nye arter i danske farvande, ligesom mere eksotiske havdyr som delfiner, hajer og hvaler til tider forvilder sig hertil, fordi de trækker længere nordpå. Der er også noget, der tyder på, at havets mindre organismer også bliver påvirket af de ændrede levevilkår. Det kan i den sidste ende påvirke hele fødekæden.

Netop levevilkårene i havet påvirkes også af en anden ændring – nemlig en sænkning af vandets PH-værdi eller surhedsgrad. Jo lavere PH-værdi jo mere syre vil der være i havet. Cirka halvdelen af al den udledte CO2 til atmosfæren optages af havet, hvor der sker en kemisk reaktion mellem vand og kuldioxid, så der dannes kulsyre (H2O + CO2 bliver til H2CO3). Det får PH-værdien til at falde, så kalkskallende organismer får det sværere. Det er velkendt at syre opløser kalk, som det sker, når vi afkalker kaffemaskiner).

Samtidig er det velkendt, at udvaskningen af næringsstoffer fra landbruget medfører opblomstring af alger, der opbruger vandets iltindhold, når de dør og synker til bunds. Det kendes som iltsvind, der er mest markant i fjorde og mere stillestående vand. Iltsvindet betyder at livet i de påvirkede havområder forsvinder. Med de øgede nedbørsmængder, som klimaændringer medfører, er det forventeligt, at vi vil se en større udvaskning.

På den positive side, som også skal huskes, finder vi den effektive rensning af vores spildevand, som betyder, at vandet er blevet meget renere, hvilket vi ikke mindst ser med de mange havnebade rundt omkring i landet med et tilhørende rekreativt miljø.

Det ændrer dog ikke ved, at havet og ikke mindst livet i havet er udfordret af menneskets levevis med klimaændringer, forurening med plast, forsuring og i nogle tilfælde overfiskeri. Eftersom millioner af mennesker er afhængige af føde fra havet, er det vigtigt at sætte fokus på havets tilstand, sådan som Danmarks Naturfredningsforening netop gjorde med deres ”Hop i havet” event.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere