<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ny IPCC-rapport på trapperne

I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger.

Om en god uges tid kommer IPCC – FN’s klimapanel – med første del af den nye store rapport om klimaets tilstand. De øvrige tre dele kommer i løbet at 2022.

Denne første del er den mere fysisk videnskabelige del, hvor forfatterne ser ind i, hvad der er sket på det videnskabelige felt i klimaforskningen, og hvordan det så passer ind i den aktuelle status for klimaet.

De vil også fremlægge nye beregninger for fremtiden, hvilket af helt naturlige grunde vil blive vurderet nøje.

IPCC består af nogle tusinde forskere fra hele kloden. De arbejder på frivillig basis og gennemser alle de artikler og rapporter, der er fremkommet siden den seneste rapport i 2013-14. Forskerne i denne sammenhæng bedriver altså ikke forskning, men anvender alene udgivet og kontrolleret materiale fra andre forskere.

Delrapporten har været til gennemsyn hos mange klimaeksperter og regeringer. Disse har så kommenteret, og kommentarerne er nu blevet vurderet og evt. indføjet i teksten, hvilket så er blevet den endelige version, som altså nu frigives.

Der er lige nu tre måneder til verden mødes i Glasgow til COP26, som er blevet udsat et år på grund af coronapandemien. Derfor kommer denne delrapport lige tilpas og vil formentlig danne grundlaget for de kommende forhandlinger under COP26.

Og der vil være nok at tale om, for denne sommer har budt på mange katastrofer, der er relateret til vejret – hvad enten det er oversvømmelser, tørke, naturbrande eller storme. Disse mange hændelser er jo både en påmindelse om naturens kræfter og risikoen ved de forandringer, der er i gang, og som vil fortsætte i de kommende år.

Hvad vil jeg så holde øje med i den rapport, som udgives den 9.august?

Da jeg er rimelig godt med på den aktuelle klimastatus, vil jeg først fokusere på fremskrivningen. Ikke mindst for at se, om man holder fast ved den forventede temperaturstigning på 3,0-3,5 grader. Det vil jo i sagens natur være for meget, eftersom vi i Parisaftalen har vedtaget højst 2,0 grader. Men det kunne jo være, at den nyeste viden, der er tilgængelig, har et lidt lavere temperaturmål, hvilket kun vil være godt.

Dernæst er jeg meget interesseret i om IPCC medtager noget om jetstrømmen og de teorier, der ligger om svækkelsen af denne. Vi har jo mange usædvanlige hændelser og disse er i høj grad blevet sat op imod en svækket jetstrøm, der slår nogle større udsving, så varmen kommer længere nordpå og kulden længere sydpå (på den nordlige halvkugle – omvendt på den sydlige). Det kunne være meget interessant at få det med i rapporten. Spændende bliver det derfor, hvad der i givet fald kommer til at stå om påvirkningen af vejrforholdene på kloden. Det vil være meget håndgribeligt og sætte den aktuelle vejrudvikling i relief.

Endelig vil jeg se efter kommentarer omkring pandemien. Det bliver nok ikke så meget eftersom rapporten er skrevet gennem de seneste 3-4 år, og pandemien opstod sidste år. Men det ville være godt med nogle kommentarer i forhold til nedgangen af udslippene i 2020 og den påvirkning, det burde kunne give i atmosfærens indhold af CO2.

Til sidst bliver ordvalget og retorikken også vigtige i forhold til den menneskeskabte del af øgningen af drivhusgasniveauet. Selv om man allerede i den seneste rapport AR5 fra 2013-14 havde svært ved at understrege usikkerheder, så bliver spørgsmålet denne gang, hvor meget usikkerhed, der er tilbage.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere