<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den tyske katastrofe og klimaet

Det er nærliggende at koble katastrofen i Tyskland med klimaforandringerne, og det gør ikke mindst de tyske politikere, for det giver jo en forklaring. Men er det en rimelig konklusion?

Det er forfærdelige billeder, vi ser fra Tyskland, hvor et usædvanlig voldsomt regnvejr forårsagede, at flodernes vandstand steg hurtigt og pludseligt. Konsekvenserne blev katastrofale for indbyggerne i indbyggerne i østlige Belgien, Holland og ikke mindst dele af vestlige Tyskland.

Allerede tirsdag så jeg de første beregninger på, at en voldsom regnhændelse ville opstå 48 timer senere. Så helt overraskende kan det ikke have været for myndighederne, at noget var under opsejling.

Nu er oversvømmelser ikke ukendte i bjergrige områder, og de berørte områder har da også oplevet oversvømmelser før, men slet ikke i det omfang, som vi så torsdag.

Jeg er derfor helt overbevist om, at der kommer et efterspil, hvor nogle myndigheder vil blive foreholdt de beregninger og tilhørende advarsler, der forelå allerede tirsdag.

Hvorfor blev der ikke iværksat evakueringer? Svaret bliver sandsynligvis, at det ikke var muligt at forudse den voldsomhed, vandet kom med, for den historik, man havde, indeholdt ikke tilnærmelsesvist noget af det, der kom til at ske.

Spørgsmålet er derfor, om det er rimeligt at koble katastrofen til den globale opvarmning, for det kunne jo forklare, at man ikke har set noget lignende før.

Naturligvis skal der studier og analyser til, før man videnskabeligt kan sige noget sikkert. Men vi ved, at højere temperaturer skaber mere fordampning, så atmosfæren indeholder mere vanddamp og skyerne derfor mere vand. Kondensationsvarmen får tilmed skyerne til at blive voldsommere, så nedbøren bliver mere heftig. Det kender vi bestemt også her i landet med flere og kraftigere skybrud.

Samtidig ser det ud til at tendensen med langsommere bevægelse af vejrsystemerne også spiller ind, fordi regnen fortsatte i mange timer over det samme område. Så på den baggrund kan man godt koble katastrofen i Tyskland med klimaændring i den forstand, at hændelsen blev voldsommere med mere regn, end tilfældet ville have været uden.

Samtidig har vi denne sommer set rekordvarme i Canada med 50 graders varme, og Finland har haft den længste hedebølge med 27 dage i træk med omkring 30 grader.

Flere eksempler af usædvanlige hændelser i år kan let findes, og så skal man huske, at det, der sker i år, er på baggrund af en samlet temperaturstigning siden midten af 1800-tallet på 1,2 grader, og vi har i Parisaftalen tilladt en yderligere temperaturstigning på 0,8 grader.

Det er svært ikke at forvente yderligere voldsomme vejrbegivenheder i de kommende år.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.07.21, 00:00
Den socialdemokratiske totalstat er lige præcis det, som det borgerlige Danmark mangler for at vågne op Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.07.21, 00:00
Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.07.21, 20:00
Sentimentaliseringen af alt det udenom cykelsporten er et led i en bredere samfundsudvikling. Læs mere