<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Har du også frosset i april: Her er forklaringen

Vi går og skutter os og kikker længselsfuldt efter varmen, der ligger langt mod syd, men den lader vente på sig. Forklaringen er ikke helt så enkel - og den globale opvarmning er ikke aflyst af den grund.

Jeg bliver næsten dagligt konfronteret med udtalelser om, at den globale opvarmning er aflyst med henvisning til den usædvanlig kolde april, vi i år er vidne til.

Sandheden er blot en del mere kompliceret, og statistisk set har vi før haft kolde april måneder, så er det ikke blot et spørgsmål om at trække på skuldrene og sige ”Nå, sådan blev det altså i år!”

Jo, det kunne man sådan set godt, og opvarmningen globalt set vil også blot fortsætte sin vante gang, fordi betingelserne er til stede.

Men det kan også engang imellem være sjovt at se lidt ned i data og vejrkort for at undersøge, hvad årsagen egentlig er – selv om det ikke sikkert på forhånd, at vi finder et svar.

Årsagen til den konstante kulde skal findes i en særlig hårdnakket blokering – det vil sige, at de sædvanlige lavtryk fra Atlanterhavet på grund af et højtryk over Storbritannien ikke er i stand til at nå frem til Danmark. Og med højtryk vest for os er vindretningen nordlig, hvorfor kulden bliver ved med at trække ned over os.

Disse blokeringer opstår engang i mellem og er som sådan ikke et særsyn. De kan i øvrigt ligge mange andre steder med forskelligt vejr hos os, men fælles for dem er, at de giver ensartet vejr i ugevis.

I forhold til klimaet er der så forskere, som har den interessante teori, at når opvarmningen i Arktis går hurtigere end i troperne, så svækkes den jetstrøm, der fordeler kulde og varme på vores breddegrader – og en svækket jetstrøm vil ifølge disse forskere have bedre mulighed for at skabe disse blokeringer. Den vil sende kulde længere mod syd og varme længere mod nord – præcis, som vi ser det denne april.

En anden teori, som opstod for 10-15 år siden, gik ud på, at manglende is i Barentshavet nord for Norge, ville give bedre mulighed for at lavtryk kan placere sig netop der og sende nordenvind ned over Skandinavien. Det ser vi faktisk også i øjeblikket.

De to teorier er i øvrigt ikke hinandens modsætninger.

Ingen af disse teorier er endnu beviste, men de florerer blandt forskere og er genstand for stor interesse. Så det kan være, at vi får dem bedre underbygget efter denne april.

Vi kan dog også bare glæde os over, at det kolde vejr betyder, at forårsudspringet tager længere tid, så nydelsen på den måde forlænges.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere