<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

33 minutter – alt iberegnet. Er det værd at ødelægge natur for det?

En Kattegatforbindelse til over 110 mia. kr., der ødelægger tre værdifulde naturområder, vil kun spare bilisterne for 33 minutter

Forleden kom regeringen med deres nye infrastrukturplan, som af flere er beskrevet som gammel vin på nye flasker, eftersom de fleste projekter er kendt i forvejen.

Men mere interessant i udspillet var det, der ikke blev nævnt – som for eksempel Kattegatforbindelsen, som jeg er en stor modstander af. Jeg bør naturligvis nævne, at jeg har hus på Samsø i Nordby, og jeg har på den måde en personlig interesse for projektet. Det ændrer dog ikke ved, at jeg i debatten om forbindelsen prøver at være så objektiv som muligt.

Men at regeringen ikke har medtaget Kattegatforbindelsen i det udsendte infrastrukturudspil er næppe, fordi planerne er droppet. Det skyldes mere, at der foregår nogle forundersøgelser, som skal være færdige, før regeringen vil tage stilling – og så er risikoen, at forbindelsen bare vedtages uden folkelig debat.

Man bør stille sig det spørgsmål, om vi i dag skal vedtage et så omfattende projekt til over 110 mia. kr., som ødelægger tre skønne områder i Danmark og samtidig vil forpeste livet for mange danskere under opførelsen og senere under brug, med det ene formål at spare 33 minutter på en tur fra København til Aarhus (med Molslinjen).

Forbindelsen vil tidligst stå færdig i 2040, og ingen kender hverken bilpark, færger eller tog til den tid, men regeringen lægger selv op til, at det hele skal elektrificeres og derfor køre og sejle på grøn strøm, der ikke udleder CO2. Deri ligger så modsvaret på et af regeringens argumenter – nemlig at der vil være en klimagevinst. Den vil netop udeblive og i stedet blive til det modsatte, fordi man i selve anlægsfasen vil udlede omkring 4 mio. tons CO2 – det dobbelte af Femern-forbindelsen, der kun er ca. halvt så lang som Kattegatforbindelsen. Den udledning vil aldrig kunne indhentes, fordi transporten bliver CO2-neutral.

Under coronaperioden har vi lært at holde møder virtuelt, så behovet for at mødes fysisk vil være mindre. Det nedsætter behovet for de store infrastrukturprojekter, og 110 mia. kr. kan bruges bedre til opgradering af jernbanen og eksisterende motorveje mellem landsdelene.

Folketinget bør vægte natur og klima højere end hastighed – for hvorfor har vi så travlt?

Som forfatteren Vibeke Grønfeldt så rigtigt skrev om forbindelsen: »Syrenerne, vandhullet, diget, brombær, mudder, jordknolde, regnorm, fodspor, viber, lærker, gravhøje, årstider, årtusinder under asfalt. For fartens skyld.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere