<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Klimamyten, der ikke vil dø

På nettet florerer mange forkerte oplysninger om klimaet, og de er svære at undgå.

Da jeg for mange år siden begyndte at interessere mig for klimaændringer, opdagede jeg hurtigt, at der fandtes bestemte videoer, som mange klimaskeptikere henviste til. Det var angiveligt forskere, der holdt foredrag med et udsagn om, at mennesket på ingen måde var årsagen til klimaændringer, og at det hele var et stort falskneri.

Jeg kendte også på det tidspunkt en del klimaforskere, som jeg havde stor tillid til, så alene forestillingen om, at de havde misforstået det hele, lå mig meget fjernt. Derfor måtte jeg jo se nogle af de videoer for at finde ud af, hvor kæden er hoppet af.

Når jeg trækker det frem i denne blog, hænger det sammen med, at blandt kommentarerne fra min sidste blog fandtes udsagn, som stammer fra en af de gamle videoer.

Udsagnet siger følgende: »Når man sammenligner kurverne for temperaturen og atmosfærens indhold af CO2 flere hundrede tusinde år tilbage i tiden, viser det sig, at temperaturstigningen kommer før stigningen af CO2. Derfor er det temperaturen, der forårsager stigning i CO2, og ikke omvendt!«

Disse kurver stammer fra iskerneboringer fra Antarktis og Grønland, og data herfra dækker over flere cyklusser af istider og mellemistider – og det er netop her, vi skal finde årsagen til misforståelsen.

Men inden forklaringen kommer, vil jeg først nævne en nogenlunde dagligdags hændelse. Tænk på en varm sommerdag, hvor du henter en kold øl i køleskabet. Du sætter dig ud og hælder øllen op i et glas. Den kolde øl perler dejligt, fordi det er CO2, der bobler op gennem øllen. Hvis du lader øllen stå i solen og lader den blive varmet op, vil CO2 efterhånden forlade øllen, så den bliver doven, fordi en varm øl ikke kan indeholde så meget CO2 som en kold øl.

Det er det samme med havet. Under en lang istid, der typisk varer 100.000 år, ophobes der CO2 fra atmosfæren i det kolde hav. Der er derfor ikke så meget CO2 i atmosfæren under en istid. Men når vi forlader istiden og er på vej mod en mellemistid, bliver havet langsomt varmet op, og når det sker, vil CO2 igen forlade havet og tilføres atmosfæren. Så i denne sammenhæng er det korrekt, at temperaturen stiger først, og derefter stiger atmosfærens indhold af CO2.

MEN det er jo ikke det, der sker i vores tid – en mellemistid. Mennesket har siden industrialiseringen kunstigt tilført atmosfæren CO2 og af den vej påvirket klimabalancen, så der ophobes energi i klimasystemet, hvorfor temperaturen stiger. Så i dag stiger CO2 først, og derefter stiger temperaturen, hvorfor det altså er menneskets aktivitet, der er årsagen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere