<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilbageslaget for klimaforståelsen er større, end de fleste tror

Siden coronapandemiens indtog har det nærmest været umuligt at debattere andet end op- og nedlukning af samfundet.

Der skal ikke herske tvivl om, at det har været nødvendigt at bekæmpe pandemien med alle tænkelige midler. Risikoen for, at vi ville se alt for mange døde og et hospitalsvæsen i knæ, var simpelthen for stor. Her skræmte sporene fra udlandet med tilstande, som ingen ville ønske her i landet.

Et så omfattende globalt problem kan ikke undgå at tage fokus. Og ser vi tilbage på det år, der nu er gået, har medierne nærmest været fuldtidsbeskæftiget med at berette om udviklingen af pandemien. Det er logisk, at det fokus, der var på andre vigtige områder, dermed blev fjernet.

Det skete ikke mindst på klimaområdet, hvor der ellers var god og positiv opmærksomhed. Men det ændrede sig dramatisk i marts måned sidste år.

Man kunne naturligvis fristes til at sige, at andre problemer bare må vente, indtil vi har løst den umiddelbare fare fra pandemien – og ja, det er da bestemt tillokkende, for så undgår vi at skulle håndtere to globale problemer på en gang.

Men – og der er et stor men – sagen er blot, at klimaændringerne og den globale opvarmning jo ikke tager en pause, mens vi lige får sat skik på den aktuelle krise.

Den ubalance, som udledningen af drivhusgasser har skabt i klimasystemet, er jo ikke ændret. Ganske vist betød nedlukningen af samfundene rundt omkring på kloden, at udledningerne blev kortvarigt bragt ned, men slet ikke i et omfang, der betød noget særligt, og 2020 blev da også det et af de varmeste år, siden vi begyndte at samle systematiske målinger sidst i 1800-tallet.

Hvor stiller det os så i dag, hvor vi forhåbentlig kan se enden på pandemien – eller i al fald kan se løsningen med udrulningen af vaccinerne?

Desværre tror jeg, at tilbageslaget for klimaforståelsen er større, end de fleste tror. Vi har ”glemt”, at fremtiden for vores efterkommere påvirkes af de løsninger, vi finder på reduktionen af udledningen af drivhusgasserne som CO2, metan og lattergas. I al fald er det ikke det første, vi tænker på, nu hvor samfundene tænker på at lukke op og sætte gang i hjulene igen. Det letteste er at vende tilbage til de velkendte procedurer og metoder. Så må vi tænke på den grønne omstilling, når vi lige er kommet op i gear.

Men det er en farlig vej at gå! Vi burde bruge nedlukningen til at tænke nyt, så vi kommer mere grønne op, end vi gik ned. Det ansvar påhviler ikke kun regering og virksomheder – det påhviler os alle.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere