<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilbageslaget for klimaforståelsen er større, end de fleste tror

Siden coronapandemiens indtog har det nærmest været umuligt at debattere andet end op- og nedlukning af samfundet.

Der skal ikke herske tvivl om, at det har været nødvendigt at bekæmpe pandemien med alle tænkelige midler. Risikoen for, at vi ville se alt for mange døde og et hospitalsvæsen i knæ, var simpelthen for stor. Her skræmte sporene fra udlandet med tilstande, som ingen ville ønske her i landet.

Et så omfattende globalt problem kan ikke undgå at tage fokus. Og ser vi tilbage på det år, der nu er gået, har medierne nærmest været fuldtidsbeskæftiget med at berette om udviklingen af pandemien. Det er logisk, at det fokus, der var på andre vigtige områder, dermed blev fjernet.

Det skete ikke mindst på klimaområdet, hvor der ellers var god og positiv opmærksomhed. Men det ændrede sig dramatisk i marts måned sidste år.

Man kunne naturligvis fristes til at sige, at andre problemer bare må vente, indtil vi har løst den umiddelbare fare fra pandemien – og ja, det er da bestemt tillokkende, for så undgår vi at skulle håndtere to globale problemer på en gang.

Men – og der er et stor men – sagen er blot, at klimaændringerne og den globale opvarmning jo ikke tager en pause, mens vi lige får sat skik på den aktuelle krise.

Den ubalance, som udledningen af drivhusgasser har skabt i klimasystemet, er jo ikke ændret. Ganske vist betød nedlukningen af samfundene rundt omkring på kloden, at udledningerne blev kortvarigt bragt ned, men slet ikke i et omfang, der betød noget særligt, og 2020 blev da også det et af de varmeste år, siden vi begyndte at samle systematiske målinger sidst i 1800-tallet.

Hvor stiller det os så i dag, hvor vi forhåbentlig kan se enden på pandemien – eller i al fald kan se løsningen med udrulningen af vaccinerne?

Desværre tror jeg, at tilbageslaget for klimaforståelsen er større, end de fleste tror. Vi har ”glemt”, at fremtiden for vores efterkommere påvirkes af de løsninger, vi finder på reduktionen af udledningen af drivhusgasserne som CO2, metan og lattergas. I al fald er det ikke det første, vi tænker på, nu hvor samfundene tænker på at lukke op og sætte gang i hjulene igen. Det letteste er at vende tilbage til de velkendte procedurer og metoder. Så må vi tænke på den grønne omstilling, når vi lige er kommet op i gear.

Men det er en farlig vej at gå! Vi burde bruge nedlukningen til at tænke nyt, så vi kommer mere grønne op, end vi gik ned. Det ansvar påhviler ikke kun regering og virksomheder – det påhviler os alle.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jesper Theilgaard (f.1955) er meteorolog og har vejrmæssigt beskæftiget sig med både luftfart, skibsfart og det almene behov. Det sidste ikke mindst i DR, hvor han gennem 27 år formidlede vejret til danskerne. Undervejs blev han mere og mere opmærksom på klimaproblemet og fungerede i en årrække som DR’s klimakorrespondent. Han forlod DR i 2018 og stiftede klimaformidling.dk, med det formål at intensivere formidlingen af klimaproblemet til danskerne. Han har gennem årene skrevet over 30 bøger om vejr og klima og modtog i 2007 Gyldendals faglitterære pris for værket ”Det danske vejr”. Han er en efterspurgt foredragsholden og blogger især om klima, men af og til også om andre samfundsforhold.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
"Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag", siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere