Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har et problem med højreradikalisme i Danmark

Fuck, om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven.

»Vi er nødt til at udsende muslimske indvandrere for at rense Danmark for islam.« Sådan siger den 57-årige kvinde Majbritt i et interview i dagens Information.

Udsende muslimske indvandrere for at rense Danmark … Tyg lige på den et øjeblik.

Jeg er almindeligvis ikke tilhænger af at trække det såkaldte nazikort, men en gang imellem kan det være nødvendigt. Og i dag er en af disse gange. Majbritts udtalelser minder nemlig forbløffende meget om den retorik, nazisterne førte sig frem med – og forførte befolkningen med – inden de begyndte at udrydde jøder.

Det er vanvittigt. Og det er skræmmende. For Majbritt er ikke alene. Tværtimod er hun i artiklen repræsentant for en større, bredere strømning blandt den danske befolkning. Hele 28 pct. faktisk, der i en undersøgelse, som Mandag Morgen publicerede i går, erklærede sig enten helt eller delvist enig i, at muslimske indvandrere skal sendes ud af landet. Det svarer til hver fjerde dansker. Hver fjerde dansker, der ønsker en minoritet i befolkningen væk, i kraft af deres religion. Det er ikke bare vanvittigt og skræmmende; det er faktisk fucking vanvittigt og fucking skræmmende.

De 28 pct. er nemlig ikke bare umælende, anonyme ofre; det er personer, der også er begyndt at organisere sig og gøre klar til kamp.

Vi ser det med højreradikale ungdomsorganisationer, der mobiliserer – og for eksempel træner kampsport på lejre. Vi ser det med højreradikale partier, der opstilles til Folketinget, hvor nogen vælges ind, mens andre vrages kun få stemmer før spærregrænsen. Og jeg ser det personligt med en selvudnævnt nazist, der er begyndt at kommentere mine skriverier, vedvarende skrive til mig privat og endda en dag postede min adresse på min Facebook.

Jeg nærer ingen illusioner om, at Majbritt er nazist. Selvfølgelig er hun ikke det. Hun mener endda selv, at hun ikke engang er racist. Men derfor skal vi stadig tage det, hun siger alvorligt – og tænke over, hvad det egentligt betyder. For hun er en del af en bredere radikalisering – en art højreradikal vækkelse.

Hun siger, »[Politikerne] er ude på en befolkningsudskiftning, sådan ser jeg det«, og bliver dermed et ekko af konspirationsteorien om ”Den store udskiftning”. En teori, der før hende er fremsat af højreradikale terrorister såsom manden bag Christchurch-angrebet – og helt for nylig Dansk Folkepartis Martin Henriksen, ligesom den undervejs har givet næring til Rasmus Paludan og hans projekt om et racerent Danmark.

Hun er ikke alene. Hun er nok heller ikke farlig i sig selv. Men hun er en del af en farlig fortælling – af en farlig højreradikalisering.

Det er en radikalisering, der bør gøre os bekymrede – og få os til at gå i modoffensiv. Ikke en offensiv, som de højreradikale tænker den – men en, der skal skabe alternativer og ikke-fremmedfjendske fortællinger, der kan adressere vores egentlige udfordringer, og som vi kan samle os om.

For hvad er egentligt grunden til Majbritts frustration, der giver sig til udtryk i højreradikale termer?

Nedskæringspolitik. Simpelthen.

»Vores ældre bliver svigtet og ligger i deres eget tis, fordi der ikke er pleje nok til dem. (…) Og i vuggestuer og børnehaver er der ikke nok pædagoger til børnene. Alle de nedskæringer er nødvendige, fordi politikerne i stedet må bruge pengene på at håndtere den muslimske indvandring.«

Hun har ret i problemerne; i at vi svigter vores ældre, vores børn og vores idé om et velfærdssamfund, hvor alle har ret til og krav på ordentlige forhold. Men hun går grueligt galt i byen, når hun skal finde årsagen. Den er nemlig ikke muslimsk indvandring.

Det er ikke muslimerne skyld, at vores ældre bliver svigtet. Det er ikke muslimerne skyld, at der ikke er nok pædagoger til vores børn. Det er ikke muslimernes skyld, at politikerne laver nedskæringer – og det er i øvrigt heller ikke Majbritts skyld.

Det er neoliberalismens skyld. Det er den ideologi, der har gjort staten til et apparat, der udelukkende skal tjene kapitalen – og ikke alle os danskere, borgere, mennesker. Det er neoliberalismen, der har ”nødvendiggjort” nedskæringer for at skabe maksimal profit til kapitalen – skide være med, at det har været på bekostning af os andre. Det er dén, der har skabt konkurrencestaten, som har gjort os alle sammen, hvide som brune, til midler for at opnå et højere mål om konkurrenceevne, produktivitet og vækst. Uanset menneskelige omkostninger.

Det er altså ikke muslimernes skyld. Tværtimod ville der nok i virkeligheden være færre hænder til både ældre og unge, hvis vi ”smed muslimerne ud af landet”. Det er i stedet neoliberalismens skyld – og de politikere, der beredvilligt har været medløbere og ageret nyttige idioter – og det er dén og dém, vi bør rette vores skyts imod. Ikke vores kollegaer, ikke vores medborgere, ikke hinanden.

Vi er alle sammen ofre for den samme politik og den barske virkelighed, den medfører. Og derfor må vi alle sammen stå sammen imod dén – frem for at splitte os internt i arbitrære kategorier om religion og hudfarve og derpå bekrige hinanden.

Jeg er ikke muslim. Men fuck, om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Så er det ikke muslimernes skyld – så er det kapitalens og den stat, der har ændret sig fra at tjene os som borgere til at betjene sig af os for at hytte sig eget og mægtigere mænds skind.

Der er et alternativ. Til neoliberalisme. Til racisme, fascisme, højreradikalisme og sågar nazisme. Det behøver ikke være enten etnisk udrensning eller nedskæringer og dårligdom. Det kunne også være inkluderende, omfordelende, demokratisk socialisme. Og det synes jeg, i stedet, vi sammen skulle kæmpe for.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Philip Yazdani (f. 1998, Aarhus) er en vred ung mand, som forarges over – og bl.a. skriver om – unges plads i præstationssamfundets uddannelsessystem, klodens kollisionskurs med klimakatastrofen, behandlingen af flygtninge og indvandrere i dagens Danmark, og kapitalismens konsekvenser for vores samfund. Derudover studerer han mellemøststudier (persisk) på Københavns Universitet og er tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere