Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen vil spare på uddannelse – trods løfter om det modsatte

Hvordan kan en regering, som inden sit valg utvetydigt slog til lyd for bedre uddannelser, der i sit ”regeringsgrundlag” har som punkt, at man vil »satse på uddannelse«, og som nu siger, at man investerer i uddannelse med denne finanslov, være bekendt faktisk at føre en politik, der samlet set ikke investerer én krone, men derimod indfører nye, kontante nedskæringer med kæmpe konsekvenser?

I dag kommer den socialdemokratiske regering med sit finanslovsudspil. Og det er et finanslovsudspil, der indeholder både løftebrud og hykleri – og værre endnu: kæmpemæssige nedskæringer på uddannelse. Selv om socialdemokraterne ihærdigt forsøger at påstå det modsatte.

Selv om de vil stoppe de årlige 2-pct.-nedskæringer på uddannelse, vil de nemlig ikke geninvestere. Tværtimod vil de indføre en ny nedskæring på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser. Og hvad er resultatet? At vi fortsat står værre, end vi gjorde før, at vores uddannelser fortsat har for ringe finansiering – og at mange af dem endda får det endnu værre i fremtiden.

Siden 2015 har Christiansborg skåret 8,6 mia. kr. på uddannelse. Det er astronomisk højt beløb, næsten ufatteligt. Dets konkrete konsekvenser er til gengæld ikke svære at forstå. Siden nedskæringerne begyndte, er for eksempel cirka hver 10. gymnasielærer sparet væk. Til samme antal elever.

Men nu stopper regeringen nedskæringerne på landets gymnasier. Det er fantastisk. Hvis de havde fortsat, ville situationen have set endnu værre ud år efter år. Og det er et enormt tiltrængt opgør med et neoliberalt, hovedløst og automatiseret nedskæringsregime. Men det ændrer grundlæggende ikke på, at gymnasierne – og deres elever – fortsat står langt, langt værre, end de gjorde for fem år siden, inden man i første omgang begyndte at skære ned.

Er det virkelig, hvad vi kan forvente af en ny, progressiv socialdemokratisk regering? Er det virkelig progressiv politik? Det lader socialdemokraterne tilsyneladende til at mene.

Jeg mener det ikke.

Jeg mener, at progressiv politik ville være, at vi ikke blot geninvesterede – og for eksempel genansatte gymnasielevernes fyrede lærere, men at vi reelt investerede i vores uddannelser, så de faktisk ville opnå et højere niveau – af finansiering og kvalitet – end før finansministeriets nedskæringskniv for alvor tog fat.

Alt andet end dét er ikke »at prioritere uddannelse«; det er ikke at »investere i uddannelse«; det er at trække kniven ud, stoppe blødningen, men uden at lave blodtransfusion og for alvor lappe såret. For slet ikke at tale om faktisk at forbedre noget som helst.

Tværtimod laver den socialdemokratiske regering et nyt sår; de foreslår nemlig at afskaffe det såkaldte taxameterløft af de samfundsvidenskabelige og humanistiske universitetsuddannelser. Et taxameterløft, der har eksisteret de seneste 10 år, også under den tidligere borgerlige regering, og som har sikret en vis mindstemængde af kvalitet på i forvejen underfinansierede uddannelser.

Det vil socialdemokraterne nu afskaffe. Det er en ny nedskæring. Og det har massive konsekvenser for både universiteterne, os studerende og Danmark.

På Københavns Universitet svarer det til, at man fra dag til anden skærer ca. 10 pct. af budgettet på fire af seks fakulteter. Det er enormt voldsomt. Især i betragtning af at man allerede har fyret mere end 7 pct. af alle de ansatte som følge af ”de gamle” nedskæringer. Der er ikke mere at hente ud over i form af flere fyringer, faglukninger og andet, der vil ødelægge kvaliteten, til skade for både de studerende og Danmark, hvis bedste håb for fremtiden er den ungdom, vi er i færd med at uddanne.

Derudover er det både løftebrud og hykleri.

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye lovede inden valget, at de selvfølgelig ville fortsætte taxameterløftet. Endda med disse utvetydige ord: »Nu siger vi med åbne øjne, at vi forpligter os til, at det løft fortsætter.« At nu ville afskaffe det er altså løftebrud. Og det er trist for demokratiet, at man som regeringsbejlende og siden -bærende parti lader sig vinde valg på politik, man derefter nægter at indfri.

Og det er hykleri. For bare én uge siden udlagde den socialdemokratiske uddannelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen, nemlig kursen i forhold til uddannelse og investering radikalt anderledes: »Uddannelse er det, vi lever af, og endeløse besparelser sænker selvfølgelig kvaliteten og giver en usikkerhed omkring kvaliteten. (…) Vi investerer i velfærd og uddannelse i den her finanslov.«

Mange flotte ord, men megen lidt handling – og noget af den endda i den forkerte retning.

Hvordan kan en regering, som inden sit valg utvetydigt slog til lyd for bedre uddannelser, der i sit ”regeringsgrundlag” har som punkt, at man vil »satse på uddannelse«, og som nu siger, at man investerer i uddannelse med denne finanslov, være bekendt faktisk at føre en politik, der samlet set ikke investerer én krone, men derimod indfører nye, kontante nedskæringer med kæmpe konsekvenser?

Svaret må være, at man enten er forvirrede og ikke ved, hvad man gør – eller mere sandsynligt: at man fra den socialdemokratiske regerings side simpelthen forsøger at sælge nettonedskæringer og dårlig politik som det modsatte: velfærdsløft og progressive resultater.

Og det er sgu for dårligt af en regering, der ellers havde potentialet til at være den mest progressive, Danmark længe har set.

Jeg håber dog, at regeringen i løbet af forhandlingen når at blive klogere – og at støttepartierne ellers formår at få rettet gevaldigt op på regeringens alvorligt uambitiøse finanslovsforslag.

Det er der nemlig behov for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Philip Yazdani (f. 1998, Aarhus) er en vred ung mand, som forarges over – og bl.a. skriver om – unges plads i præstationssamfundets uddannelsessystem, klodens kollisionskurs med klimakatastrofen, behandlingen af flygtninge og indvandrere i dagens Danmark, og kapitalismens konsekvenser for vores samfund. Derudover studerer han mellemøststudier (persisk) på Københavns Universitet og er tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere