Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor er en danskers liv mere værd end en syrers?

Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien.

Naser Khader siger i gårsdagens Deadline, at Danmark ikke bør hente danske statsborgere, som har kæmpet i Syrien, hjem til retsforfølgelse.

Det skyldes, at de udgør en sikkerhedsrisiko; de er simpelthen til fare for os!

Det har Khader jo nok desværre ret i, men hvad får ham til at tro, at de ikke også vil være til fare for de mennesker, der befinder sig i Syrien, hvis vi bare lader dem blive dér?

Khader føler sig nemlig ”mere tryg ved at de løslades i Syrien end i Danmark”.

Og det fristes man jo til godt at kunne forstå; man bor jo trygt og godt i hyggelige Danmark. Men derfor er det stadig absurd. For hvad med syrerne?

Menneskeliv er vel menneskeliv. Om de er i Danmark – eller Syrien. Og en terrorist er vel farlig. Om han er i Danmark – eller Syrien. Og derfor udgør de vel en sikkerhedsrisiko, uanset om de er i Danmark – eller i Syrien.

Spørgsmålet er så bare, hvis ansvar de er – og hvem der har ressourcerne til at retsforfølge dem?

I min optik er det entydigt Danmark, der både bærer ansvaret – fordi de er vores statsborgere – og som også har ressourcerne til at retsforfølge dem, bure dem inde og dermed sikre, at de for fremtiden ikke længere skal udgøre en sikkerhedsrisiko.

Hverken for danskere – eller for syrere. For menneskeliv er altså lige meget værd.

Selvom Naser Khader tilsyneladende giver udtryk for andet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2012, er mindst 125 danske personer rejst til konfliktområderne.

I 2012 og 2013 var trafikken af syrienfarere nærmest i eksplosiv stigning, men antallet af rejsende er ifølge PET faldende. Til gengæld bliver de udrejste længere tid i konfliktzonen, de er yngre og tilslutter sig nu i overvejende grad Islamisk Stat, IS, hvor de førhen især rejste til al-Qaeda-relaterede grupper.

PET vurderer, at syrienfarerne – der i øvrigt også drager til Irak – udgør den væsentligste faktor i terrortrusselsbilledet i Danmark.

Redaktionen anbefaler
Mere
{"DriveBy-Authorized": 11836360,"DriveBy-NotAuthorized": 11836360,"Returning-Authorized": 11836360,"Returning-NotAuthorized": 11836360,"Fan-Authorized": 11836360,"Fan-NotAuthorized": 11836360,"Default": 11836360}