Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lars Løkke er sin egen værste fjende

I sin nytårstale slår Løkke med den ene af sine to tunger til lyd for alt det, han i sin egen regeringsperiode inderligt har bekæmpet. Den danske harmoni, han taler om, er den selvsamme, han som statsminister har været med til at nedbryde, stykke for stykke. Han er ikke velfærdsstatens forsvarer; men dens ødelægger!

Selvros spærrer for selvindsigt, sagde Lars Løkke i sin nytårstale. Og når man er færdig med at høre netop Løkkes nytårstale, kan man næppe andet end at give ham ret.

Selvros spærrer faktisk for selvindsigt.

I hvert fald slår Løkke med den ene af sine to tunger til lyd for alt det, han i sin egen regeringsperiode inderligt har bekæmpet. Et åbent samfund. Et trygt samfund. Et samfund uden skel. Det harmoniske samfund.

De sidste fire år er Danmark nemlig hverken blevet mere åbent eller mere trygt – og skellene er kun blevet større. Danmark har under Lars Løkkes lederskab ikke udviklet sig harmonisk; snarere tværtimod.

Hvor er de politiske tiltag, Løkke har stået i spidsen for, der har åbnet Danmark op? Jeg kan primært huske grænsekontrollen, reduktion i antallet af internationale studerende og det historisk lave niveau for udviklingsbistanden. Det er ikke åbenhed. Det er indelukkethed. Og det er dét, der har været Løkkes politik.

Hvor er de politiske tiltag, Løkke har præsenteret, der har gjort Danmark trygt? Jeg kan primært huske forhøjelsen af pensionsalderen, nedskæringerne, der har udhulet sundhedsvæsenet, og de arbejdsløses vilkår, der igen er blevet forringet. Jovist, vi fik en bandepakke, skrappere straffer, et forbud mod LTF, og et ungdomskriminalitetsnævn, som Børnerådet mener, er en »nedsættelse af den kriminelle lavalder ad bagdøren«. Men hvor er den grundlæggende tryghed blevet forøget? Hvor jeg står, ser jeg snarere det modsatte: en følelse af, at man aldrig rigtigt kan føle sig sikker, for hvad nu, hvis man en dag ikke længere kan følge med det støt stigende tempo på jobbet eller i skolen, man en dag mister jobbet, eller man en dag bliver syg? Løkkes politik har ikke skabt mere tryghed. Den har skabt mere utryghed.

Og hvor er de politiske tiltag, Løkke har kæmpet for, der har mindsket skellene? Er det indførelsen af nye og flere fattigdomsydelser, der sender flere folk i Danmark i decideret fattigdom? Er det karakterkravene til ungdomsuddannelserne, der udelukker unge i en tidlig alder? Eller er det skatteudspillet, som var det mest ulighedsskabende i 16 år – og som regeringen selv sagde skabte ulighed, men at det dog var »med åbne øjne«? Løkkes politik har ikke mindsket skellene, men tværtimod – gjort dem større.

Den harmoni, som Lars Løkke i sin nytårstale beretter om, den højt besungne danske harmoni, er den selvsamme, som netop Lars Løkke som politiker og minister i løbet af sin karriere – og sine år som statsminister – har været med til at pille fra hinanden, stykke for stykke.

Lars Løkke er ikke velfærdsstatens udbygger og forsvarer; han er dens afmontør og ødelægger. Også selv om han i sin nytårstale foregiver det modsatte.

Lars Løkke er sin egen værste fjende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Philip Yazdani (f. 1998, Aarhus) er en vred ung mand, som forarges over – og bl.a. skriver om – unges plads i præstationssamfundets uddannelsessystem, klodens kollisionskurs med klimakatastrofen, behandlingen af flygtninge og indvandrere i dagens Danmark, og kapitalismens konsekvenser for vores samfund. Derudover studerer han mellemøststudier (persisk) på Københavns Universitet og er tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.19, 14:20
Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.« Læs mere