Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lars Løkke er sin egen værste fjende

I sin nytårstale slår Løkke med den ene af sine to tunger til lyd for alt det, han i sin egen regeringsperiode inderligt har bekæmpet. Den danske harmoni, han taler om, er den selvsamme, han som statsminister har været med til at nedbryde, stykke for stykke. Han er ikke velfærdsstatens forsvarer; men dens ødelægger!

Selvros spærrer for selvindsigt, sagde Lars Løkke i sin nytårstale. Og når man er færdig med at høre netop Løkkes nytårstale, kan man næppe andet end at give ham ret.

Selvros spærrer faktisk for selvindsigt.

I hvert fald slår Løkke med den ene af sine to tunger til lyd for alt det, han i sin egen regeringsperiode inderligt har bekæmpet. Et åbent samfund. Et trygt samfund. Et samfund uden skel. Det harmoniske samfund.

De sidste fire år er Danmark nemlig hverken blevet mere åbent eller mere trygt – og skellene er kun blevet større. Danmark har under Lars Løkkes lederskab ikke udviklet sig harmonisk; snarere tværtimod.

Hvor er de politiske tiltag, Løkke har stået i spidsen for, der har åbnet Danmark op? Jeg kan primært huske grænsekontrollen, reduktion i antallet af internationale studerende og det historisk lave niveau for udviklingsbistanden. Det er ikke åbenhed. Det er indelukkethed. Og det er dét, der har været Løkkes politik.

Hvor er de politiske tiltag, Løkke har præsenteret, der har gjort Danmark trygt? Jeg kan primært huske forhøjelsen af pensionsalderen, nedskæringerne, der har udhulet sundhedsvæsenet, og de arbejdsløses vilkår, der igen er blevet forringet. Jovist, vi fik en bandepakke, skrappere straffer, et forbud mod LTF, og et ungdomskriminalitetsnævn, som Børnerådet mener, er en »nedsættelse af den kriminelle lavalder ad bagdøren«. Men hvor er den grundlæggende tryghed blevet forøget? Hvor jeg står, ser jeg snarere det modsatte: en følelse af, at man aldrig rigtigt kan føle sig sikker, for hvad nu, hvis man en dag ikke længere kan følge med det støt stigende tempo på jobbet eller i skolen, man en dag mister jobbet, eller man en dag bliver syg? Løkkes politik har ikke skabt mere tryghed. Den har skabt mere utryghed.

Og hvor er de politiske tiltag, Løkke har kæmpet for, der har mindsket skellene? Er det indførelsen af nye og flere fattigdomsydelser, der sender flere folk i Danmark i decideret fattigdom? Er det karakterkravene til ungdomsuddannelserne, der udelukker unge i en tidlig alder? Eller er det skatteudspillet, som var det mest ulighedsskabende i 16 år – og som regeringen selv sagde skabte ulighed, men at det dog var »med åbne øjne«? Løkkes politik har ikke mindsket skellene, men tværtimod – gjort dem større.

Den harmoni, som Lars Løkke i sin nytårstale beretter om, den højt besungne danske harmoni, er den selvsamme, som netop Lars Løkke som politiker og minister i løbet af sin karriere – og sine år som statsminister – har været med til at pille fra hinanden, stykke for stykke.

Lars Løkke er ikke velfærdsstatens udbygger og forsvarer; han er dens afmontør og ødelægger. Også selv om han i sin nytårstale foregiver det modsatte.

Lars Løkke er sin egen værste fjende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Philip Yazdani (f. 1998, Aarhus) er en vred ung mand, som forarges over – og bl.a. skriver om – unges plads i præstationssamfundets uddannelsessystem, klodens kollisionskurs med klimakatastrofen, behandlingen af flygtninge og indvandrere i dagens Danmark, og kapitalismens konsekvenser for vores samfund. Derudover studerer han mellemøststudier (persisk) på Københavns Universitet og er tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Seneste blogs
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles et personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere