Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bogen er død, luk bibliotekerne!

Indenfor få år vil landets biblioteker lide samme skæbne som Blockbuster, den teknologiske udvikling vil ganske enkelt overhale papirbogen som medie. Det betyder, at landets biblioteker i den form vi kender, vil blive overflødige. Derfor kan vi ligeså godt nu sætte en udløbsdato på størstedelen af vores godt 400 folkebiblioteker.

Det lyder måske vemodigt, at papirbogen og det velkendte folkebibliotek har ligeså stor fremtid som VHS-båndet og den lokale pladebutik, men sagen er, at digitalisering er en kæmpe forbedring af danskernes adgang til bøger og litteratur.

40 procent af københavnerne sætter aldrig deres ben på biblioteket. Med e-bøgernes indtog så kommer biblioteket fremover til at ligge på tabletten eller IPad'en. Det vil føre til flere læsere, og det er jo hele pointen med et bibliotek. Det er et langt bedre produkt end ventelister på de populære bøger, støvede bogsamlinger og fedtede tegneserier. Lad os derfor gribe mulighederne; digitaliser vores bogsamlinger og luk de mange biblioteker, der bliver gjort overflødige!

For dem der ikke er fortrolige med den nye teknologi, skal der naturligvis fortsat være et alternativ i form af det velkendte udlån af papirbøger, men for flertallet af befolkningen er man bedre tjent med et digitalt tilbud.

I USA er hver fjerde bog der sælges digital. I Danmark er tallet væsentligt mindre, fordi forlagene kun modstræbende accepterer den nye teknologi. Der er dog ingen tvivl om, at e-bogen er kommet for at blive, og at Danmark før eller siden kommer med.

I stedet for at lade udviklingen overflødiggøre bibliotekerne på samme triste måde som det skete med Blockbuster, så bør vi allerede nu sætte en udløbsdato på det traditionelle bibliotek og finde ud af, hvordan vi bedst muligt bruger den nye teknologi.

Vi får et fattigt samfund, hvis der ikke er adgang til bøger for alle. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan vi sikrer, at der både er en forretning for forlagene og boghandlerne, samtidig med at borgerne har gratis adgang til e-bøger.

Det er umiddelbart en umulig opgave, for e-bogen har ikke de samme begrænsninger som den fysiske bog. Som udgangspunkt kan alle læse alle bøger lige så lang tid de vil – og hvad skal boghandleren så leve af? At sætte begrænsninger på hvor mange e-bøger man kan låne vil også virke absurd, og i modstrid med teknologiens forcer. Vi ender derfor med en debat om hvad bibliotekerne skal låne ud – er krimier lige så vigtigt som den smalle litteratur? Eller skal vi kun tilbyde gratis udlån af den smalle litteratur og gamle værker, hvorimod den seneste Jussi Adler Olsen er forbeholdt det private marked? Debatten er allerede i gang i biblioteksmiljøet, men med bog-streamingtjenesternes indtog, så vil den blive accelereret.

Med mindre vi ønsker at være maskinstormere og stoppe den teknologiske udvikling, så er det velkendte biblioteks dage talte. Og godt for det, for det betyder at bøgerne lettere kommer ud over rampen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.