<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bogen er død, luk bibliotekerne!

Indenfor få år vil landets biblioteker lide samme skæbne som Blockbuster, den teknologiske udvikling vil ganske enkelt overhale papirbogen som medie. Det betyder, at landets biblioteker i den form vi kender, vil blive overflødige. Derfor kan vi ligeså godt nu sætte en udløbsdato på størstedelen af vores godt 400 folkebiblioteker.

Det lyder måske vemodigt, at papirbogen og det velkendte folkebibliotek har ligeså stor fremtid som VHS-båndet og den lokale pladebutik, men sagen er, at digitalisering er en kæmpe forbedring af danskernes adgang til bøger og litteratur.

40 procent af københavnerne sætter aldrig deres ben på biblioteket. Med e-bøgernes indtog så kommer biblioteket fremover til at ligge på tabletten eller IPad'en. Det vil føre til flere læsere, og det er jo hele pointen med et bibliotek. Det er et langt bedre produkt end ventelister på de populære bøger, støvede bogsamlinger og fedtede tegneserier. Lad os derfor gribe mulighederne; digitaliser vores bogsamlinger og luk de mange biblioteker, der bliver gjort overflødige!

For dem der ikke er fortrolige med den nye teknologi, skal der naturligvis fortsat være et alternativ i form af det velkendte udlån af papirbøger, men for flertallet af befolkningen er man bedre tjent med et digitalt tilbud.

I USA er hver fjerde bog der sælges digital. I Danmark er tallet væsentligt mindre, fordi forlagene kun modstræbende accepterer den nye teknologi. Der er dog ingen tvivl om, at e-bogen er kommet for at blive, og at Danmark før eller siden kommer med.

I stedet for at lade udviklingen overflødiggøre bibliotekerne på samme triste måde som det skete med Blockbuster, så bør vi allerede nu sætte en udløbsdato på det traditionelle bibliotek og finde ud af, hvordan vi bedst muligt bruger den nye teknologi.

Vi får et fattigt samfund, hvis der ikke er adgang til bøger for alle. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan vi sikrer, at der både er en forretning for forlagene og boghandlerne, samtidig med at borgerne har gratis adgang til e-bøger.

Det er umiddelbart en umulig opgave, for e-bogen har ikke de samme begrænsninger som den fysiske bog. Som udgangspunkt kan alle læse alle bøger lige så lang tid de vil – og hvad skal boghandleren så leve af? At sætte begrænsninger på hvor mange e-bøger man kan låne vil også virke absurd, og i modstrid med teknologiens forcer. Vi ender derfor med en debat om hvad bibliotekerne skal låne ud – er krimier lige så vigtigt som den smalle litteratur? Eller skal vi kun tilbyde gratis udlån af den smalle litteratur og gamle værker, hvorimod den seneste Jussi Adler Olsen er forbeholdt det private marked? Debatten er allerede i gang i biblioteksmiljøet, men med bog-streamingtjenesternes indtog, så vil den blive accelereret.

Med mindre vi ønsker at være maskinstormere og stoppe den teknologiske udvikling, så er det velkendte biblioteks dage talte. Og godt for det, for det betyder at bøgerne lettere kommer ud over rampen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere