<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bogen er død, luk bibliotekerne!

Indenfor få år vil landets biblioteker lide samme skæbne som Blockbuster, den teknologiske udvikling vil ganske enkelt overhale papirbogen som medie. Det betyder, at landets biblioteker i den form vi kender, vil blive overflødige. Derfor kan vi ligeså godt nu sætte en udløbsdato på størstedelen af vores godt 400 folkebiblioteker.

Det lyder måske vemodigt, at papirbogen og det velkendte folkebibliotek har ligeså stor fremtid som VHS-båndet og den lokale pladebutik, men sagen er, at digitalisering er en kæmpe forbedring af danskernes adgang til bøger og litteratur.

40 procent af københavnerne sætter aldrig deres ben på biblioteket. Med e-bøgernes indtog så kommer biblioteket fremover til at ligge på tabletten eller IPad'en. Det vil føre til flere læsere, og det er jo hele pointen med et bibliotek. Det er et langt bedre produkt end ventelister på de populære bøger, støvede bogsamlinger og fedtede tegneserier. Lad os derfor gribe mulighederne; digitaliser vores bogsamlinger og luk de mange biblioteker, der bliver gjort overflødige!

For dem der ikke er fortrolige med den nye teknologi, skal der naturligvis fortsat være et alternativ i form af det velkendte udlån af papirbøger, men for flertallet af befolkningen er man bedre tjent med et digitalt tilbud.

I USA er hver fjerde bog der sælges digital. I Danmark er tallet væsentligt mindre, fordi forlagene kun modstræbende accepterer den nye teknologi. Der er dog ingen tvivl om, at e-bogen er kommet for at blive, og at Danmark før eller siden kommer med.

I stedet for at lade udviklingen overflødiggøre bibliotekerne på samme triste måde som det skete med Blockbuster, så bør vi allerede nu sætte en udløbsdato på det traditionelle bibliotek og finde ud af, hvordan vi bedst muligt bruger den nye teknologi.

Vi får et fattigt samfund, hvis der ikke er adgang til bøger for alle. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan vi sikrer, at der både er en forretning for forlagene og boghandlerne, samtidig med at borgerne har gratis adgang til e-bøger.

Det er umiddelbart en umulig opgave, for e-bogen har ikke de samme begrænsninger som den fysiske bog. Som udgangspunkt kan alle læse alle bøger lige så lang tid de vil – og hvad skal boghandleren så leve af? At sætte begrænsninger på hvor mange e-bøger man kan låne vil også virke absurd, og i modstrid med teknologiens forcer. Vi ender derfor med en debat om hvad bibliotekerne skal låne ud – er krimier lige så vigtigt som den smalle litteratur? Eller skal vi kun tilbyde gratis udlån af den smalle litteratur og gamle værker, hvorimod den seneste Jussi Adler Olsen er forbeholdt det private marked? Debatten er allerede i gang i biblioteksmiljøet, men med bog-streamingtjenesternes indtog, så vil den blive accelereret.

Med mindre vi ønsker at være maskinstormere og stoppe den teknologiske udvikling, så er det velkendte biblioteks dage talte. Og godt for det, for det betyder at bøgerne lettere kommer ud over rampen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere