*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Penge ødelægger fodbold

Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark

Der er færre på lægterne til danske fodboldkampe. Det gælder både i den bedste række og det gælder for landsholdet. Samtidig bliver fodboldspillere handlet til stadig mere svimlende priser. For nyligt blev en spiller for første gang handlet til over en milliard kroner. Det er naturligvis det glade vanvid. Så meget er en fodboldspiller ikke værd. Heller ikke Neymar.

Det er min påstand, at de enorme beløb er med til at ødelægge glæden og ægtheden ved fodbold. De store klubber er blevet internationale brands fremfor at fokusere på fodboldspillet. Megaklubberne er fuldstændig løsrevet fra deres folkelige ophav og traditioner. Det er ikke længere hjemmepublikummet der bliver spillet for, men i stedet det globale publikum.

Danske klubber forsøger på lettere patetisk vis at følge trop, men den kamp kan ikke vindes. Hvis ægtheden og glæden ved fodboldspillet skal overleve, så er det en anden vej der skal følges. Helt grundlæggende må de store danske klubber, som f.eks. FCK, anerkende, at de har langt mere til fælles med Fremad Amager i bunden af 1. Division end med FC Barcelona og Manchester United.

Netop Fremad Amager havde jeg fornøjelsen af at opleve denne weekend. Den gamle arbejderklub udgiver sig ikke for at være mere end den er. Hjemmebanen Sundby Idrætspark er ikke just noget at råbe hurra for og kvaliteten af spillet på banen er mildest talt tvivlsomt. Det til trods, eller måske netop derfor, så er en søndag eftermiddag på lægterne i Sundby Idrætspark en god oplevelse. Stemningen er i top og stadionpølserne er utvivlsomt de længste i kongeriget. Tilmed har Fremad Amager besluttet sig for at ville være Danmarks bedste udebane, hvorfor udeholdets tilskuere bliver beværtet med en førnævnte stadionpølse og en fadøl.

Selv på en regnvåd søndag dukker der over 1000 tilskuere op for at se bundbraget i 1. division, hvor Viborg ender med at vinde 6-0. Som inkarneret fan af domkirkebyens grønblusede fodsportsforening, så var det naturligvis et ekstra plus.

Godt tusind sjæle er i grunden ikke væsentligt færre end der dukker op til en superligakamp for at se på en flok højtlønnede og dybt forkælede fodboldproffer trille bold.

I modsætning til den bedste danske række, og de store europæiske ligaer, så er en kamp i Sundby Idrætspark drevet af glæden ved fodbold og ikke et mål om at tjene mest muligt på brand, tv-rettigheder og sponsorater. Den glæde kan ikke købes for penge, men den kan ødelægges med penge og det er dét der i disse år er ved at ske med topfodbold. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her