*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Profeten Muhammad som badeand

Islam mangler en reformation

Det er 500 års jubilæum for reformationen i år. I den forbindelse har jeg tilbragt en del af sommeren i Martin Luthers fodspor og bl.a. besøgt den lille hyggelige østtyske by Eisenach. Her gik den unge Luther i latinskole og senere fik han husly på den nærliggende borg Wartburg. For Eisenach betyder Luther-året, at den får fuld skrue med alt fra murstenværker om reformationen til ”Lutherbrød” hos bageren og gule Luther-badeænder i gummi i museumsbutikken i "Lutherhaus". Det sidste var naturligvis et must og blev erhvervet for den nette sum af otte euro. En noget peberet pris for den store reformator komplet med næb og svømmefødder.

Den lille gule badeand rummer imidlertid på mange måder essensen i Luthers lære og ikke mindst de forandringer Luther igangsatte. For kan man forestille sig en mere afslappet tilgang til religion end at lade en central skikkelse optræde som en lille gul badeand? Næppe.

En vigtig del af Luthers budskab var en kristendommen skal leves i den virkelige verden og ikke afsondret i hellighed. For den lutherske kristendom er en uhøjtidelig størrelse, hvor præster og religiøse autoriteter må finde sig i at blive kritiseret og udfordret. Den lutherske kristendom har ingen pave eller turbanklædte mullaher der udsteder fatwaer om dette og hint. Heri ligger et meget vigtig forhold som efterfølgende gødede jorden for det åbne og frie samfund vi kender i de vestlige lande. Luthers tanker har haft stor betydning for at de protestantiske samfund har udviklet sig til nogle af verdens mest velfungerende lande. Vores politiske kultur og traditioner udspringer i høj grad af en arv fra reformationen. Eksempelvis kan den frie og lige adgang til uddannelse i høj grad tilskrives arven fra reformation. Naturligvis kan man bruge megen tid på at finde tekster hvor Luther vrøvler eller kommer med uhyrlige synspunkter. Det er bare ikke relevant i forhold til at store dele af Luthers lære har haft en enorm betydning i eftertiden. Luthers positive betydning er ganske enkel indiskutabel.

Da jeg står med badeanden i hånden flyver der en tanke gennem hovedet på mig: Kunne man forestille sig Profeten Muhammed som badeand? Umuligt! Sammenligningen mellem Luther og islams store profet holder naturligvis ikke en til en. Muhammed var en profet, det var Luther ikke - han var i den sammenhæng blot en munk.

Alligevel er det tankevækkende at Muhammed som badeand utvivlsomt ville sætte den arabiske gade i brand. Tænk blot på hvilket raseri Muhammed-tegninger skabte for over et årti siden og hvilke konsekvenser de fortsat har den dag i dag. Selv den mindste uskyldighed, der på nogen måde kunne krænke profetens ære, resulterer i voldsomme reaktioner.

Det er helt åbenlyst at islam mangler en reformation, og en skikkelse som Luther, til at tage et opgør med de formørkede ideer der ikke blot holder store dele af den muslimske verden hen i fattigdom og undertrykkelse, men også sætter sit præg på parallelsamfundene i den vestlige verden.

Desværre så er der ikke meget der tyder på at en islamisk reformation er lige rundt om hjørnet. Tværtimod bruger et land som Saudi Arabien alle midler for at udbrede den mest konservative og formørkede fortolkning af islam. Det er en aktivitet vi også mærker på vores hjemlige breddegrader, hvor moskeer og imamer i meget høj grad orienterer sig mod de radikale fortolkninger af islam. Med andre ord så er det ikke lige foreløbigt at en gul Muhammed-badeand kommer på hylderne i souvenirkioskerne i Mekka. Det er trist, for det ville have større betydning end som så.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her