*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Københavns Kommune sagsøger borgerne langt ind i helvede for urimelige parkeringsbøder

En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde

Kommunen er til for borgernes skyld og ikke omvendt. Det ynder de fleste kommunalpolitikere, uanset politisk ståsted, at proklamere ved festlige lejligheder.

Virkeligheden er ikke overraskende ganske anderledes. Et trist eksempel på dette er Københavns Kommunens nidkærhed, når det gælder parkering. Det er ikke parkeringsvagterne der er emsige og urimelige, men derimod de embedsmænd der sidder bag rådhusets tykke mure.

Her bliver der ikke vist nogen nåde og hvis det er nødvendigt, så er Københavns Kommune med sin hærskare af dyrt betalte topadvokater klar til at føre sagen i landsretten for at indkradse 500 kr. – uanset hvor urimelig bøden er. Borgeren får som udgangspunkt ikke ret. Systemet frem for mennesket bogstaveligt talt.

Et frisk eksempel på denne DDR-tankegang er den sag som Københavns Kommune heldigvis tabte ved retten i Glostrup. Sagen drejede sig om, hvorvidt en tastefejl ved betaling for parkering skal udløse en parkeringsbøde. I det konkrete tilfælde havde en bilist tastet 0K med et nul i stedet for at bruge bogstavet O. Hverken selve parkeringen eller betalingen fejlede noget – der var udelukkende tale om en tastefejl.

Byretten mente, at det var en tastefejl og at den slags ikke skal udløse en bøde, når nu bilisten var i god tro og havde betalt det han skulle for at parkere sin bil. Det er sund fornuft og burde naturligvis aldrig have været en tur forbi retten, men burde have været klaret med et smil hos de ansvarlige hos Parkering København.

Så let giver kommunale embedsmænd sig imidlertid ikke og Københavns Kommune forsøgte derfor at føre sagen videre i landsretten. Det blev afvist, men illustrerer desværre meget godt styrkeforholdet mellem kommune og borger. Det er de færreste der har økonomi og overskud til at føre en principiel sag om 580 kr. hele vejen igennem retssystemet – tilmed overfor en modstander der har uanede ressourcer til at hyre advokater fra et af landets bedste og dyreste advokatfirmaer.

Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at man som borger skal opleve, at en offentlig instans på den måde forsøger at jorde borgerne. Det underminerer tilliden til offentlige myndigheder. Det burde være sådan, at hvis man som borger har vundet i byretten, så må en kommune ikke anke sagen og på den måde køre borgeren træt. Styrkeforholdet mellem borger og det offentlige er ganske enkelt så skævt, at det offentlige næsten altid trækker det længste strå. Om ikke andet så fordi de færreste har mod på at kaste sig ud i en bekostelig retssag der let kan løbe over flere år.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her