*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der mangler politisk vilje til at smide romaerne ud af København

Politiet skal prioritere indsatsen mod romaer, der opholder sig ulovligt i Danmark.

Danmark har stor gavn af arbejdskraftens frie bevægelighed. Det skaber øget vækst i Danmark, at vi har adgang til arbejdskraft fremfor at stillinger må stå ubesatte. Faktum er at uden østeuropæisk arbejdskraft ville det være umuligt at få besat jobs inden for rengøring, restaurationsbranchen, gartnerier og i landbruget.

Desværre så er der ingen roser uden torne og det er for tiden tydeligt, at især København har et alvorligt problem med romabander, der misbruger de åbne grænser for at rejse til Danmark for at samle flasker og lave småkriminalitet.

Det er et problem, som vi bør tage meget seriøst. Romabanderne søger til Danmark, fordi de ved at dansk politi ikke er specielt emsige med at sørge for, at dansk lovgivning bliver overholdt. Det er faktisk ulovligt at tigge i Danmark og det kan straffes med op til seks måneders fængsel. Det er imidlertid yderst sjældent, at der bliver fældet dom. Derimod så bliver fartforseelser forfulgt med stor nidkærhed ligesom mange københavnere sikkert har oplevet at få en bøde for at køre uden lys på cyklen eller dreje til højre for rødt lys.

Problemet med romabanderne bør ganske enkelt prioriteres langt højere. En massiv og kontant indsats vil lynhurtigt kunne stoppe problemet. I løbet af de seneste år er antallet af sigtelser for betleri steget fra 37 til 230. Den er en mangedobling, men slet ikke nok. Det kommer jo slet ikke i nærheden af den entusiasme som politiet ellers normalt udstråler, når det drejer sig om at knalde cyklister for ligegyldige småting, så kan bødeblokken nemlig hurtig få ben at gå på.

Det er selvfølgelig nemt blot at skyde skylden på politiet. Vi har også et selv et ansvar på Københavns Rådhus. Vores ansvar er først og fremmest at sikre bedre renhold i København. Der skal ryddes op og gøres rent, så snart en romabande har været forbi. Hvis byen er beskidt så inviterer den til ulovligt ophold og til at smide affald på gaden. Venstre har foreslået at lade 500 af hovedstadens 17.000 kontanthjælpsmodtagere hjælpe med den opgave. Desværre så er det forslag blevet hældt ned af brættet af Rådhusets røde flertal. Ærgerligt fordi det er en løsning som vil komme hele København til gode – uanset om der er romalejre eller ej.

Summen af kardemommen er, at det slet ikke er nødvendigt at give EU skylden for problemerne med romabander. Vi har faktisk værktøjskassen proppet med redskaber til at gøre noget ved problemet. Det drejer sig ene og alene om prioritering og politisk vilje.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her