Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Putin jubler: Trump er præsident

Med Trump som præsident er der skabt en betydelig usikkerhed i Europa, navnlig jo tættere på Rusland man kommer.

Det må være vanskeligt at få armene ned i Kreml efter Donald Trumps overraskende valgsejr. Trump er for at sige det mildt yderst positiv overfor Putins Rusland, og meget tyder på at han er klar til at hæve sanktionerne mod Rusland. Det vil være et klart signal om at Rusland kan gøre hvad de vil i Ukraine. Det er en ting, men også et signal om at de baltiske lande ikke skal regne med at USA hjælper, hvis bjørnen viser tænder. I Litauens hovedstad, Vilnius, er der ved byens gamle rådhus opsat en mindeplade med et citat fra George Bush: ”Den der vælger Litauen som fjende har også valgt USA som fjende”. Den mindeplade kan litauerne vist godt pille ned igen.

Med Trump som præsident er der skabt en betydelig usikkerhed i Europa, navnlig jo tættere på Rusland man kommer. Vi kan ikke længere regne med USA’s beskyttelse. Det kunne vi egentlig heller ikke under Obama, men nu er budskabet udbasuneret med Jesu genkomsttyper, således at der ikke er noget at gå fejl af.

Trumps sejr bør vær et wake-up call for EU’s beslutningstagere. Europa må nu stå på egne ben, og der er kun EU til at forsvare fælles værdier som frihed og demokrati. Der er kun EU til at sætte hælene i overfor et aggressivt Rusland, for Trump hylder som bekendt Putin som en stærk leder.

For Putin passer Trumps sejr som fod i hose til fortællingen om, at de vestlige demokratier er i opløsning, og at der overalt i den frie verden hersker kaos og usikkerhed. Den fortælling kan meget hurtigt vise sig at være ganske rigtig, hvis vi ikke står sammen i Europa, og forsvarer de ting vi har opbygget i et forpligtende fællesskab. Det gælder eksempelvis de åbne grænser i EU, de europæiske institutioner, men også det fortrolige forhold på tværs af Atlanten. Alt dette har medført en fredeligere verden og en uhørt velstandsfremgang. Det er alt sammen på spil nu, hvor først Brexit rystede EU og Trump har rystet resten af verden. Tilbage står nu spørgsmålet om Marine Le Pen vinder næste års præsidentvalg i Frankrig – for så er den verden vi kender for alvor sendt til tælling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere