Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ingen menneskeret at bo i København

Jeg har endnu til gode at møde en studerende fra RUC, der rent faktisk bor i Roskilde.

Boligpriserne stiger i København og især for studerende kan det være vanskeligt at finde en bolig der er til at betale. Ikke overraskende står venstrefløjens politikere i kø for at ”gøre noget”, og hvad er nemmere end at lege julemand for andres penge? Sandheden er jo at hvis nogen skal have billigere boliger, så skal andre betale. Tværtimod så er det glædeligt, at København igen er blevet en attraktiv by, hvor der er efterspørgsel efter boliger og hvor selv de absolut rigeste gerne vil bo. Sådan var det ikke tilbage i 1980’erne, hvor københavnske lejligheder kunne fås for en slik og kommunen var på fallittens rand.

Et godt eksempel på at løfter om billige boliger er intet andet end et politisk fatamorgana er Ritt Bjerregaards gamle slagnummer om 5000 boliger til under 5000 kr. I virkelighedens verden så kom der sølle 12 og huslejen er i dag næsten blevet fordoblet.

Ser man over Sundet, så lykkedes det faktisk broderfolket at opbygge en enorm almennyttig boligmasse under ”Million-programmet”. De selvsamme boliger er i dag for en stor dels vedkommende de ghettoområder, som truer Sveriges sammenhængskraft. De fleste ville nok i dag gerne være eksempelvis den berygtede Rosengården i Malmø foruden.

Det ædruelige, men kedelige budskab er derfor at der ikke findes nogle lette snuptagsløsninger til at skaffe flere billige boliger. Eller sagt lidt mere brutalt: There’s no such thing as a free lunch.

Det er derfor bydende nødvendigt at gøre op med den vildfarelse, at det nærmest er en menneskeret at bo i København. Det er ikke uretfærdigt at de mest attraktive boliger i byens nye kvarterer koster op mod 50.000 pr. kvadratmeter. Det er udbud og efterspørgsel og det skal vi som politikere passe meget på at blande os i.

»Især for studerende lyder det at studielivet bliver ødelagt, hvis man ikke bor i Indre By eller i brokvarterene. Det er selvfølgeligt noget sludder«, men naturligvis rart hvis samfundet kunne skaffe en attraktiv og billig bolig, sådan er virkeligheden bare ikke. Endnu mere grotesk er det, at nærmest samtlige studerende på RUC bor i København. Jeg har endnu til gode at møde en studerende fra RUC, der rent faktisk bor i Roskilde. De fleste RUC’ere bor på Nørrebro og pendler så til RUC udenfor Roskilde. Hvis jagten på studiebolig tog udgangspunkt i Roskilde og omegn, og ikke en radius af 300 meter fra Restaurant Grød, så ville det være betydeligt lettere hurtigt at finde en både større og billigere bolig.

Debatten om billige boliger bygger på en præmis om at det eneste saliggørende er at bo i hovedstaden. København er en dejlig by, men ikke alle kan, eller skal, bo i byen. Det er der intet som helst uretfærdigt i, ej heller er det noget som gør samfundet mere ulige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere
Af Mikael Jalving
04.07.20, 14:00
Hvis Grønland bliver selvstændigt, vil selvstændigheden vare ca. 15 minutter og en ny kolonisering begynde. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.07.20, 15:00
Den står på ferie i Danmark, og på vej rundt i landet er der stor rigdom at hente i kirkernes kalkmalerier, for de fortæller også en historie om det moderne menneske. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.07.20, 10:14
Det nytter ikke at give danskerne skylden for de mange fordomme mod grønlændere, som lever i bedste velgående og forhindrer grønlændere i Danmark i at kunne hvile i deres identitet. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.07.20, 14:14
Er det tilladt at maskere forbrydernes etnicitet for befolkningen? Læs mere
Af Martin Ågerup
02.07.20, 08:47
Der er forskel på at være pragmatisk (en nødvendighed i politik) og at være principløs. Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.07.20, 19:05
Vores forbrug og vækstfokuseret levevis har tydeligvis en negativ effekt på klimaet. Læs mere