<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ingen menneskeret at bo i København

Jeg har endnu til gode at møde en studerende fra RUC, der rent faktisk bor i Roskilde.

Boligpriserne stiger i København og især for studerende kan det være vanskeligt at finde en bolig der er til at betale. Ikke overraskende står venstrefløjens politikere i kø for at ”gøre noget”, og hvad er nemmere end at lege julemand for andres penge? Sandheden er jo at hvis nogen skal have billigere boliger, så skal andre betale. Tværtimod så er det glædeligt, at København igen er blevet en attraktiv by, hvor der er efterspørgsel efter boliger og hvor selv de absolut rigeste gerne vil bo. Sådan var det ikke tilbage i 1980’erne, hvor københavnske lejligheder kunne fås for en slik og kommunen var på fallittens rand.

Et godt eksempel på at løfter om billige boliger er intet andet end et politisk fatamorgana er Ritt Bjerregaards gamle slagnummer om 5000 boliger til under 5000 kr. I virkelighedens verden så kom der sølle 12 og huslejen er i dag næsten blevet fordoblet.

Ser man over Sundet, så lykkedes det faktisk broderfolket at opbygge en enorm almennyttig boligmasse under ”Million-programmet”. De selvsamme boliger er i dag for en stor dels vedkommende de ghettoområder, som truer Sveriges sammenhængskraft. De fleste ville nok i dag gerne være eksempelvis den berygtede Rosengården i Malmø foruden.

Det ædruelige, men kedelige budskab er derfor at der ikke findes nogle lette snuptagsløsninger til at skaffe flere billige boliger. Eller sagt lidt mere brutalt: There’s no such thing as a free lunch.

Det er derfor bydende nødvendigt at gøre op med den vildfarelse, at det nærmest er en menneskeret at bo i København. Det er ikke uretfærdigt at de mest attraktive boliger i byens nye kvarterer koster op mod 50.000 pr. kvadratmeter. Det er udbud og efterspørgsel og det skal vi som politikere passe meget på at blande os i.

»Især for studerende lyder det at studielivet bliver ødelagt, hvis man ikke bor i Indre By eller i brokvarterene. Det er selvfølgeligt noget sludder«, men naturligvis rart hvis samfundet kunne skaffe en attraktiv og billig bolig, sådan er virkeligheden bare ikke. Endnu mere grotesk er det, at nærmest samtlige studerende på RUC bor i København. Jeg har endnu til gode at møde en studerende fra RUC, der rent faktisk bor i Roskilde. De fleste RUC’ere bor på Nørrebro og pendler så til RUC udenfor Roskilde. Hvis jagten på studiebolig tog udgangspunkt i Roskilde og omegn, og ikke en radius af 300 meter fra Restaurant Grød, så ville det være betydeligt lettere hurtigt at finde en både større og billigere bolig.

Debatten om billige boliger bygger på en præmis om at det eneste saliggørende er at bo i hovedstaden. København er en dejlig by, men ikke alle kan, eller skal, bo i byen. Det er der intet som helst uretfærdigt i, ej heller er det noget som gør samfundet mere ulige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere