<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ingen menneskeret at bo i København

Jeg har endnu til gode at møde en studerende fra RUC, der rent faktisk bor i Roskilde.

Boligpriserne stiger i København og især for studerende kan det være vanskeligt at finde en bolig der er til at betale. Ikke overraskende står venstrefløjens politikere i kø for at ”gøre noget”, og hvad er nemmere end at lege julemand for andres penge? Sandheden er jo at hvis nogen skal have billigere boliger, så skal andre betale. Tværtimod så er det glædeligt, at København igen er blevet en attraktiv by, hvor der er efterspørgsel efter boliger og hvor selv de absolut rigeste gerne vil bo. Sådan var det ikke tilbage i 1980’erne, hvor københavnske lejligheder kunne fås for en slik og kommunen var på fallittens rand.

Et godt eksempel på at løfter om billige boliger er intet andet end et politisk fatamorgana er Ritt Bjerregaards gamle slagnummer om 5000 boliger til under 5000 kr. I virkelighedens verden så kom der sølle 12 og huslejen er i dag næsten blevet fordoblet.

Ser man over Sundet, så lykkedes det faktisk broderfolket at opbygge en enorm almennyttig boligmasse under ”Million-programmet”. De selvsamme boliger er i dag for en stor dels vedkommende de ghettoområder, som truer Sveriges sammenhængskraft. De fleste ville nok i dag gerne være eksempelvis den berygtede Rosengården i Malmø foruden.

Det ædruelige, men kedelige budskab er derfor at der ikke findes nogle lette snuptagsløsninger til at skaffe flere billige boliger. Eller sagt lidt mere brutalt: There’s no such thing as a free lunch.

Det er derfor bydende nødvendigt at gøre op med den vildfarelse, at det nærmest er en menneskeret at bo i København. Det er ikke uretfærdigt at de mest attraktive boliger i byens nye kvarterer koster op mod 50.000 pr. kvadratmeter. Det er udbud og efterspørgsel og det skal vi som politikere passe meget på at blande os i.

»Især for studerende lyder det at studielivet bliver ødelagt, hvis man ikke bor i Indre By eller i brokvarterene. Det er selvfølgeligt noget sludder«, men naturligvis rart hvis samfundet kunne skaffe en attraktiv og billig bolig, sådan er virkeligheden bare ikke. Endnu mere grotesk er det, at nærmest samtlige studerende på RUC bor i København. Jeg har endnu til gode at møde en studerende fra RUC, der rent faktisk bor i Roskilde. De fleste RUC’ere bor på Nørrebro og pendler så til RUC udenfor Roskilde. Hvis jagten på studiebolig tog udgangspunkt i Roskilde og omegn, og ikke en radius af 300 meter fra Restaurant Grød, så ville det være betydeligt lettere hurtigt at finde en både større og billigere bolig.

Debatten om billige boliger bygger på en præmis om at det eneste saliggørende er at bo i hovedstaden. København er en dejlig by, men ikke alle kan, eller skal, bo i byen. Det er der intet som helst uretfærdigt i, ej heller er det noget som gør samfundet mere ulige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere