Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det armenske folkemord: Tyrkiet har intet lært på 100 år

Hvis Tyrkiet vil være en moderne stat skal landet anerkende sit ansvar for det armenske folkemord. Det er fuldstændigt utilstedeligt, at Tyrkiet blander sig i Danmarks markeringer af 100-året for folkemordet.

I år er det 100 år siden, at op mod 1,5 millioner armeniere blev massakreret af den tyrkiske hær. En meget stor del døde af sult og tørst i ørkenen. Danske missionere og sygeplejersker kæmpede i øvrigt en brav kamp for at hjælpe de tilskadekomne, og journalister og diplomater afdækkede myrderierne på en måde, og i en detaljegrad, som 100 år efter må siges at være ganske imponerende. I de nordiske lande blev der samlet ind til ofrene og emnet blev flittigt debatteret i aviser og i de politiske kredse. På trods af at rapporterne kom med brev og telegraf, så var vi i Danmark ganske godt og hurtigt informeret om hvad der skete i det fjerne Armenien. Især en person skrev sig ind i historien, og det var Karen Jeppe. I dag er hun kendt af alle armeniere, men næsten glemt i Danmark. Hun er i øvrigt begravet i Aleppo i Syrien, hvor myrderierne 100 år efter fortsætter med samme grusomhed. Derfor er der helt særlige bånd mellem Armenien og Danmark, og derfor er det helt på sin plads at folkemordet mindes ved flere forskellige begivenheder rundt om i Danmark.

Begivenhederne dengang var et folkemord, men Tyrkiet nægter at anerkende, at der var tale om et sådan. Ind til for nyligt har det sågar været strafbart at omtale det som et folkemord i Tyrkiet, da det er en ”fornærmelse mod den tyrkiske stat”. Og den slags slås der hårdt ned mod i Tyrkiet. I dag ender man måske ikke i fængsel for at omtale folkemordet, men det er omvendt heller ikke just karrierefremmende i den akademiske verden.

For leden blev det armenske folkemord mindet ved en fremragende koncert med Det Armenske Nationalorkester i DR’s Koncertsal. Den tyrkiske ambassade valgte klogt nok ikke at protestere overfor DR. Derimod så har statuen ”The Draem” (Danish Remembrance Armenian Empathy Messenger), der opstilles på Kultorvet ti dage i maj nu fået det tyrkiske diplomati på banen, som ifølge dagens udgave af Politikken kalder statuen for ”moralsk uholdbart og juridisk ubegrundet”.

Ét er, at Tyrkiet selv har problemer med ytringsfriheden, og det at finde sig til rette med sin egen fortid, men når det gælder andre landes markering af folkemordet, så skal tyrkerne stikke piben ind.

Tyrkiets reaktion på markeringerne af 100-året for folkemordet er ikke blot historieforvanskning, det er også direkte dumt og ubegavet. Glemt ikke at Tyrkiet rent faktisk ønsker at blive medlem af EU, hvis det fortsat er tilfældet, så burde Ankara tage ved lære af hvordan Tyskland er kommet overens med sin fortid og har forsonet sig med sine naboer.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
26.02.20, 16:00
Socialdemokraternes opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed er tom snak - heldigvis. Selv om masser af socialdemokrater bedyrer, at der skal ske noget, så bliver det ved ordene. Læs mere