Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ukrainerne står på spring for at komme i arbejde, men statslige systemer står i vejen

Jeg kan godt forstå, at ukrainerne er ved at gå ud af deres gode skind, når de møder dansk bureaukrati.

I dag er det 100 dage siden, at Rusland invaderede Ukraine og tvang millioner af fredelige mennesker på flugt. Få dage før invasionen var jeg selv i Ukraine, og i januar besøgte jeg det østlige Ukraine, herunder Mariupol.

Da jeg pludseligt blev kastet ind på posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester, fik jeg ansvaret for håndteringen af de ukrainske flygtninge. Det har været en stor opgave, men også en opgave, hvor jeg har haft hjertet med. Krigen i Ukraine er for mig ikke en abstrakt og fjern konflikt, men i stedet konkrete menneskeskæbner, hvor jeg har ansvaret for at hjælpe dem.

I vores hjem på Amager har vi et ikon stående, som jeg købte i Mariupol i januar. Når jeg ser på det, så har jeg svært ved at forstå, at byen nærmest ikke eksisterer længere, og at de gader, jeg gik rundt i, har været skueplads for forbrydelser, som overgår enhver forstand. Heldigvis er ikonet også symbolet på, at der findes et håb – uanset omfanget af menneskelig ondskab.

Ukraines historie er en lang lidelseshistorie, men også historien om at klare sig på trods. Det synes jeg også, at vi oplever med de ukrainere, som har fundet vej til Danmark og København.

Klogeligt valgte regeringen at forberede kommunerne på at tage imod op til 100.000 ukrainske fordrevne. For København ville det betyde, at vi skulle indkvartere 11.000 fordrevne ukrainere.

Nu ser det ud til, at der måske ikke kommer helt så mange. Alligevel er det en enorm udfordring at finde bopæl i vores hovedstad, hvor der i forvejen er boligmangel.

Indtil nu løser vi opgaven ved at indkvartere de ukrainske flygtninge på indkvarteringscentre, byens hoteller og ved at opføre en pavillonby til foreløbigt 340 ukrainere på Amager Strand. Nogle rejser sikkert hurtigt hjem til de områder, der igen er blevet væsentligt mere sikre, mens andre kommer til at blive.

De sidste skal vi finde nogle bedre løsninger til, således at de selv og deres børn kan opleve mere normalitet end det, som findes på et trangt hotelværelse.

I Danmark er det en forudsætning, at lønmodtagere har en bankkonto, NemID eller MitID, skattekort osv. for at kunne få et arbejde og udbetalt sin løn. Det er indtil videre ikke gået helt så hurtigt, som man kunne ønske sig.

Regeringen var hurtig til at tage initiativ til at stifte Partnerskab for Ukrainere i Job. Jeg har de seneste måneder også mødt mange ukrainere, der gerne ville i job. Det er fantastisk at opleve den fandenivoldskhed, som mange ukrainere kommer med. De vil have et arbejde hurtigst muligt, og nogle undrer sig sågar over, at man kun arbejder 37 timer om ugen.

Imidlertid har det desværre været svært at komme hurtigt i gang med et arbejde. I Danmark er det en forudsætning, at lønmodtagere har en bankkonto, NemID eller MitID, skattekort osv. for at kunne få et arbejde og udbetalt sin løn. Det er indtil videre ikke gået helt så hurtigt, som man kunne ønske sig.

Og det gør desværre, at mange ikke er kommet ud på arbejdsmarkedet endnu. Jeg kan godt forstå, at både ukrainerne og arbejdsgiverne er utålmodige, og jeg er også selv ved at gå ud af mit gode skind, når andel af beskæftigede snegler sig af afsted.

100 dage med krig i Ukraine er dermed også anledningen til, at vi i Danmark gør en lille status. Overalt i vores samfund ydes der en kæmpe indsats. Det mærker ukrainerne også, og jeg har mødt mange af dem på vores indkvarteringssteder. De er taknemmelige, og de vil gerne bidrage til vores samfund, hvor de kan.

Men jeg kunne godt tænke mig, at vi fik gjort det mindre kompliceret for alle parter. For det gælder om, at de ukrainere, der er kommet til Danmark, bliver en gevinst for både Danmark og Ukraine.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.