Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjemvendt fra Østukraine: Putins Rusland er klar til at æde Ukraine

Hvis vi giver efter over for Putin, så truer det også Danmarks tryghed.

I den forgangne uge har jeg været i Ukraine. Jeg har besøgt hovedstaden, Kiev, men også rejst rundt i den østlige del af landet. Uanset hvor man møder ukrainerne, og om de taler ukrainsk eller russisk, så er budskabet det samme. De ønsker at leve i et normalt land, og det kan ikke lade sig gøre, så længe Putins Rusland med dets bøllemetoder forsøger at destabilisere Ukraine.

Konflikten mellem Ukraine og Rusland handler helt grundlæggende om, hvorvidt Ukraine er et selvstændigt land, eller om det fortsat er et protektorat underlagt Moskva. Hvis man anerkender det første, så er landet i sin gode ret til at søge om optagelse i Nato, uanset hvad Rusland måtte mene. Nøjagtig som Sverige og Finland også er det. Hvis vi mener, at Ukraine, Sverige og Finland er suveræne lande, så er det egentlig ikke så meget at rafle om med Putin.

De russiske bøllemetoder gør ondt på ukrainerne, men det kan også mærkes på vores breddegrader, hvor stabiliteten i Østersøregionen er truet. Derfor er det vigtigt, at vi støtter dem, som er på friheden og demokratiets side. Det er den bedste garant for, at vi fortsat selv kan leve i frihed og tryghed.

Blandt de ukrainske iagttagere, som jeg talte med, var der enighed om, at hvis Vesten giver sig i forhold til Ukraine, så vil det russiske pres på landet blive øget. Det vil i så fald være begyndelsen til en blød russisk magtovertagelse af Ukraine.

De demokratiske institutioner i Ukraine er meget svage, og tilliden til staten er ditto ringe. Det betyder, at det er let for Rusland at påvirke politiske beslutninger og direkte sætte sig på statsapparatet. Det er en beskyldning, som desværre ikke kommer ud af det blå. For få dage siden offentliggjorde Storbritannien, at det var i besiddelse af efterretninger om russiske planer for at udskifte den ukrainske regering med en pro-russisk.

Det er forargeligt, at Rusland på den måde optræder som koloniherre, men heldigvis kan vi fra EU’s side gøre meget for at imødegå truslen fra Kreml – og lykkeligvis er der betydeligt mere sympatiske redskaber i den frie verdens værktøjskasse.

Nøglen er nemlig at styrke den ukrainske stat og dens demokratiske institutioner. De fleste ukrainere oplever en stat, der ikke er i stand til at yde blot nogenlunde basale velfærdsydelser. Her er der brug for støtte til Ukraine, og med små midler kan man komme langt.

Det har jeg selv set i den østlige industriby Melitopol, hvor lån fra Den Europæiske Investeringsbank har været med til at istandsætte skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter. Det kommer almindelige mennesker til gavn og hæver levestandarden, samtidig med at det skaber en stabilitet og et bolværk mod russiske forsøg på at omstyrte en uafhængig ukrainsk stat. Det er til gavn for Ukraine, men så sandelig også for os selv.

De russiske bøllemetoder gør ondt på ukrainerne, men det kan også mærkes på vores breddegrader, hvor stabiliteten i Østersøregionen er truet. Derfor er det vigtigt, at vi støtter dem, som er på friheden og demokratiets side. Det er den bedste garant for, at vi fortsat selv kan leve i frihed og tryghed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.