<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Så tag dog barsel, mand!

Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik.

Jeg tilhører dem, der har lidt svært ved at se, hvorfor EU behøver at blande sig i, hvordan vi indretter barselsorlov her i landet. Det faktum, at EU står bag forslaget om øremærket barsel til mænd, har afstedkommet en syndflod af højstemte ytringer om betydningen af familien og dens egne suveræne valg.

Det er alt sammen meget fint, og jeg kan også følge det principielle i modstanden, men når alt kommer til alt, så er muligheden for som far at tage barsel med sit barn helt fantastisk. Og det overskygger de filosofiske og ideologiske argumenter mod øremærket barsel til mænd. Jeg har selv to gange taget en ret lang barselsorlov med vores to drenge. Det var en rigtig god oplevelse, og det har betydet, at jeg har et meget tættere forhold til dem, end jeg givetvis ellers ville have haft.

Jeg vil ikke selv have undværet den lange barsel, og jeg synes ikke, at nogen andre skal snydes for den samme gode oplevelse. Det kræver måske lidt overvindelse, men det er det hele værd. Så måske EU-direktivet er det tiltrængte spark bagi, som mange mænd behøver?

Jeg kunne derimod godt ønske mig, at det omkringliggende samfund indrettede sig lidt mere til, at også mænd er på barsel. Det bliver rent ud sagt, og bogstaveligt talt, hurtigt en ammestue, når man som ene hane i kurven tropper op til babysalmesang i kirken eller babyrytmik på det lokale bibliotek.

Det mest udfordrende, jeg oplevede som mand på barsel, var, at jeg af uransagelige årsager var blevet tilmeldt ”Barsel Break” i biografen i Field’s, hvor jeg endte med at være spæret inde i en biografsal i halvanden time sammen med 200 mødre. Jeg slap dog ud – og dét med en kasse Duplo under armen, som anerkendelse af at jeg holdt strabadserne ud.

Pointen er, at samfundet fortsat er indrettet under den præmis, at det er kvinden, der passer de små, og derfor bliver det fortsat anset som en smule eksotisk, når man som mand holder en lang barsel. Det bør vi ændre på, således at kommende barslende fædre ikke ligner nogle, der er gået forkert, når de møder op til den myriade af aktiviteter, som man kan tage de små med til. Og den proces skal der meget mere end blot et EU-direktiv til at satte gang i.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.10.21, 13:45
Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op. Læs mere