Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Afskaf kontanter!

Kontanter er ulækre og gør livet lettere for kriminelle

Hvis der er nogle gevinster ved hele den nedlukning, vi har været igennem det seneste halvandet år, så er det at kontanter er ved at forsvinde ud af vores dagligdag.

Jeg har stort set ikke betalt med kontanter det seneste år. Kontaktløs betaling og betaling med mobilen har gjort vores hverdag lettere og mere sikker. Når kontanterne forsvinder, så forsvinder også frygten for at få neglet tegnebogen. Det samme gælder for ansatte i bankerne, der ellers havde det som grundvilkår i deres arbejdsliv, at der fra tid til anden mødte bankrøvere op med et oversavet jagtgevær. Den frygt er ligeledes forsvundet sammen med bundterne af fedtede plovmænd.

For tiden er der forskellige forslag om at afskaffe butikkernes pligt til at tage imod kontanter i dagtimerne, men hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud? Lad os træffe en beslutning om at afskaffe kontanter indenfor de næste 10 år og blive verdens første land med 100 procent digitale betalinger.

København er i forvejen et vigtig hub for teknologivirksomheder indenfor den finansielle sektor – eller fintech som det også kaldes. Den position kan vi gøre til en global førerposition ved at træffe en beslutning om, at gå væk fra kontanter og satse udelukkende på digitale penge. Fordelene er mange, for med lidt snilde vil udlændinge kunne betale med deres egen valuta fremfor at skulle forholde os til at vi bruger kroner i Danmark. Hvad så med alle dem som ikke er digitale, f.eks. ældre mennesker og hjemløse? Ja, det er her vi har brug for at finde teknologiske løsninger på de udfordringer. For de eksisterer i alle lande og før eller siden vil der bliver efterspurgt løsninger på netop den type udfordringer. Her kan Danmark være med helt i front, hvis vi går foran og som de første afskaffer kontanter. Vi gik foran med digitale løsninger i forhold til kommunikationen mellem myndigheder og borgere og nu kan vi så tage næste skridt i den digitale omstilling – godt hjulpet på vej af pandemien. For som den tidligere amerikanske præsident Obamas rådgiver Rahm Emanuel sagde under finanskrisen: ”Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde”.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.