<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

To ud af 27 er kvinder i Uefa’s ledelse – og vennerne hedder Gazprom og Qatar Airways

Det er skudt helt ved siden af, at Uefa ikke vil tillade, at Allianz Arena bliver oplyst med regnbuefarver.

Uefa er en sammenslutning af gamle mænd. I den 27 mand store ledelse kan der spottes to kvinder, og det er på ikke-ledende positioner. Jeg tror, det har en betydning for, hvorfor det europæiske fodboldforbund bogstaveligt talt ikke kan ramme en bold rigtigt, når det kommer til tidens store temaer om mangfoldighed.

Tværtimod så overvejer Uefa angiveligt at flytte EM-finalen til Ungarn på grund af coronasituationen i London. Landet, som netop har vedtaget en anti-LGBT-lovgivning, som til forveksling ligner den, som Orbáns åndsfælle i Kreml har indført. Lovgivningen betyder, at det er forbudt at udgive materiale til unge under 18 år omkring homoseksualitet.

Hvis ikke Uefa får indstillet det værdipolitiske kompas, så ender organisationen som nyttige idioter for denne verdens despoter.

Uefa har ellers mange fine bannere omkring respekt og diversitet, men når det virkelig gælder, så er det ikke andet end tomme ord. Og de tomme ord bliver nu udtalt med endnu større hulhed, idet Uefa har nægtet at give tilladelse til, at Allianz Arena i München bliver oplyst i regnbuefarverne i forbindelse med Tysklands kamp mod netop Ungarn.

Det er en fin og symbolsk manifestation mod et styre, der systematisk er i karambolage med de værdier, EU er bygget på.

Münchens ønske om at oplyse byens store fodboldstadion er ellers, for at udtrykke det med en forslidt fodboldmetafor, et straffespark uden målmand. Der er meget lidt på spil ved den manifestation, alligevel så tør Uefa ikke bide til bolle.

For mig at se kan der være to grunde til det europæiske fodboldforbunds reaktionære holdninger. For det første kan det bunde i frygt for at støde de sponsorer, der er forbundet til autoritære lande, eksempelvis russiske Gazprom og Qatar Airways.

Den anden årsag kan være det førnævnte forhold, at Uefa’s ledelse næsten udelukkende består af mænd, hvoraf de fleste har en dåbsattest fra, før det blev almindeligt, at både piger og drenge spiller fodbold.

Det er nok en kombination af de to forhold, og det er desværre en rigtig skidt cocktail, som kan give store udfordringer fremover. Hvis ikke Uefa får indstillet det værdipolitiske kompas, så ender organisationen som nyttige idioter for denne verdens despoter. Løsningen er at turde at være uafhængige af kontroversielle sponsorer og samtidig få sig en ledelse, der repræsenterer nutiden og ikke et lummert omklædningsrum til en oldboys-fodboldkamp.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere