<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Udspil er regeringens ulidelige leflen for Stationsbydanmark

Vi får ikke et Danmark i bedre balance ved at smadre Københavns Universitet – for svesken på disken: Kalundborg er sådan et sted, man flytter fra og ikke til, når man er ung.

Regeringen vil begrænse antallet af studerende ved Københavns Universitet og i stedet åbne en lægeuddannelse i Køge, et arkitektstudium i Kalundborg og et tandlægestudium i Hjørring.

Disse steder vil aldrig være førstevalg for de unge, og derfor vil øvelsen givetvis ende med, at rigtig mange unge kommer til at tage toget fra København til f.eks. Kalundborg.

For svesken på disken – Kalundborg er sådan et sted, man flytter fra og ikke til, når man er ung.

En vigtig del af det at studere er alt det uden om forelæsningerne. Det er studiemiljøet og det at leve i en rigtig storby – og ikke i Kalundborg eller Hjørring. Studiestart er for mange ensbetydende med at flytte hjemmefra, og her er det livet i storbyen, der trækker. Sådan har det altid været, og det kan end ikke en socialdemokratisk regering – med for tiden uindskrænket magt – ikke lave om på.

Til gengæld er der tidspunkter i livet, hvor provinsen har noget at byde på. Mange børnefamilier vælger nemlig i disse år at sige farvel til de skyhøje boligpriser i København og søge mod mere landlige omgivelser. Denne trend er med til at skabe det liv, som mange byer tørster efter. Så hvorfor ikke understøtte denne trend fremfor at bruge de unge som brikker i regeringens spil om vælgerne i Stationsbydanmark?

På det lange stræk kan det give mening at udflytte visse statslige job til provinsen. I København overlever vi nok, at den styrelse, der udbetaler landbrugsstøtte, er flyttet til Sønderborg. Det er nok de færreste københavnere, der har bemærket det. Til gengæld gør det en kæmpe forskel for jobmuligheder og bosætning i det sønderjyske. Det er helt fint med mig, men regeringens bøvede jagt på københavnere i almindelighed og akademikere i særdeleshed er ganske enkelt uudholdelig.

Lad nu København forblive en studieby for de unge med uddannelsesinstitutioner, som der er kamp om at komme ind på, fremfor at smadre universitetet til ukendelighed ved at udflytte studieretninger – man har et horn i siden på – til tilfældige provinsbyer, hvor ingen unge alligevel gider bosætte sig.

Det giver ingen mening, og det bidrager slet ikke til et Danmark i bedre balance.

Vi bor i et lille land, men skellene mellem land og by vokser – i hvert fald i den politiske retorik. Hvis ikke Danmark også i virkeligheden skal knække over, så har vi brug for en alliance mellem by og land, hvor begge parter kan se sig selv i det. Her er store dele af regeringens udspil et skridt i den forkerte retning.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere