<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mette er jo så sød. Det kan være vi får lov til at rejse til Mallorca til sommer

Den kritiske tænkning har det svært efter mere end et år i undtagelsestilstand

Er vi som et frit folk ved at blive kvalt i makrelmadder, kolonihavehusidyl og kattekillinger? Jeg kan i hvert fald frygte det, for det er som om at vi som nation er ved at svømme over i taknemlighed over at den socialdemokratiske totalstat passer på os.

Pandemiens restriktioner er ved at sætte sig som en normaltilstand og meget få stiller spørgsmålstegn ved, hvornår vi kan slippe af med mundbind, åbne grænserne igen eller komme en tur i svømmehallen.

Retten til at trække vejret frit uden mundbind er noget fjernt som regeringen ikke vil tage stilling til for øjeblikket. Det er jo vanvid, at vi uden videre finder os i det og blot trækker på skulderen over det.

Vi glæder os over at vi kan komme til frisøren igen, men stiller knapt spørgsmålstegn ved, hvorfor der nu skal bestilles tid en halv time før, hvis vi vil i pølsevognen. Og, ja det er ikke engang et opdigtet eksempel, der findes nu pølsevogne som tager mod reservation af ståplads!

Der er gode sundhedsfaglige argumenter for nogle af restriktionerne, men andre er politisk bestemte og det altovervejende forsigtighedsprincip er politisk bestemt. Det er dét princip som giver staten den største magt over befolkningen i nyere tid, måske endda siden enevældens afskaffelse.

Det kan som sagt være nødvendigt med strikse restriktioner i forbindelse med en pandemi, men de må og skal være ledsaget af kritisk tænkning og den kritiske tænkning har det svært efter mere end et år i undtagelsestilstand. Vi kan knapt huske, hvordan det er at give hånd til fremmede og tanken om bare at tage ud i verden på ferie bliver mere og mere fjern.

I stedet for at forholde os kritisk til statsmagten, så håber vi på at kunne få lov. Få lov til at drikke en fadøl udenfor, måske se en fodboldkamp og hvis vi er heldige, så får vi måske endda lov til at rejse til Mallorca til sommer. Det kunne jo godt være at Mette giver os lov til det – hun er jo både sød og god mod dyr, så hvorfor ikke?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere
Af Utku H. Güzel
04.05.21, 19:21
Det er da helt forståeligt, at statsministeren ikke ville bruge mange kræfter på hendes 1. maj-tale, nu hvor det går så godt herhjemme. Læs mere